Klik klub

Menu

⟶ ŠTO JE KLIK KLUB?

Platforma za komunikaciju, umrežavanje i suradnju

Ideja osnivanja KLIK Kluba temelji se na želji formiranja platforme za komunikaciju, umrežavanje i suradnju dviju zajednica. S jedne strane su to izvedbeno - scenski umjetnici*e, organizatori*ce i pedagozi*ginje okupljeni*e pod krovom KLIKER festivala, a s druge strane odgojno - obrazovni djelatnici*e i njima srodne institucije (vrtići, škole, ustanove za odgoj i obrazovanje, učilišta, edukacijski centri itd). U takvoj promišljenoj, umreženoj i dvosmjernoj komunikaciji lakše je detektirati što jedni imaju i mogu ponuditi, a što drugi traže i žele integrirati u svoj godišnji plan i program rada. Aktivnosti KLIK Kluba odvijat će se kroz cijelu kalendarsku godinu, kroz čitav niz raznorodnih aktivnosti, a provodit će se kontaktno i online.

⟶ KOME JE NAMJENJEN I KOJE SU POGODNOSTI?

Programi KLIK KLUBA namijenjeni su svima koji rade s djecom i mladima:

  • odgajateljima/icama, učiteljima/icama, nastavnicima/icama
  • plesnim i dramskim pedagozima i pedagoginjama
  • studentima/icama
  • voditeljima/icama aktivnosti za djecu i mlade

POGODNOSTI KLIK KLUBA

Članovima*icama KLIK Klub zajednice će tijekom cijele godine biti ponuđene brojne zanimljive pogodnosti. Neke su krojene samo za pojedince*ke, a neke i za ustanove iz kojih dolaze. Neke pogodnosti odvijat će se kroz cijelu godinu dok će druge biti vezane uz festivalski program KLIKER festivala.

Pogodnosti za pojedince  

BESPLATNE EDUKACIJE - organizirane stručne edukacije - seminari i radionice na temu pokreta i plesa. Radionice su namijenjene: odgajateljima/icama, učiteljima/icama, nastavnicima/icama, studentima/icama, plesnim te dramskim pedagozima i pedagoginjama, voditeljima/icama aktivnosti za djecu.

PRISTUP INFORMACIJAMA - ulaskom u KLIK KLUB članovima će se omogućiti pristup informacijama o aktualnim događajima: predstavama, edukacijama, premijerama.

POTVRDE O SUDJELOVANJU - za sve edukacije u našim programima sudionicima će se osigurati potvrde o sudjelovanju na međunarodnom festivalu plesa s navedenom temom, načinom sudjelovanja te vremena provedenoga na edukaciji.

UMREŽAVANJE

Snižena cijena karte po učeniku (na predstavama Kliker festivala).
Dvije tematske radionicu prilagođene uzrastu prije ili poslije predstave.

POGODNOSTI ZA USTANOVE; RAZREDE I GRUPE
Snižena cijena karte po djetetu (na predstavama Kliker festivala).

Pogodnosti KLIK KLUBA vezane uz predstave koje nudimo:


RAZGOVOR  S UMJETNICIMA

Nakon odgledane predstave sudjelovanje u programu vođene rasprave u kojoj se otvaraju relevantne teme iz predstave. Ovaj razgovor predviđen je u dva formata: uz predviđenu interakciju sudionika ili bez nje.

PLAYSHOP / RADIONICA NAKON ODGLEDANE PREDSTAVE
Nakon odgledane predstave razred može sudjelovati u tematski povezanoj strukturiranoj i vođenoj radionici.

PLAYBOOK / POPRATNI PEDAGOŠKI MATERIJAL PREDSTAVE
Nakon gledanih predstava za članove kluba osigurat će se mogućnost dobivanja metodički strukturiranih materijala koji se u nastavnom procesu mogu primijeniti nakon gledanja predstave.

KULTURNO KUMSTVO

Kulturno kumstvo je sufinanciranje ulaznica na predstave za učenike slabijeg imovinskog stanja. To je programski rukavac,suradnja učitelja i Kliker festivala. Ovaj program omogućuje dostupnost festivalskih programa svim učenicima. Za učenike slabijeg imovinskog statusa pobrinut ćemo se da njihove karte budu sufinancirane. Donatori će imati priliku donirati sredstva koja će pokriti iznose karata. Učitelji koji prepoznaju potrebu za ovakvom vrstom pomoći, moći će nam se obratiti i na taj način pobrinuti se da svi učenici imaju jednaku mogućnost i pravo dostupa do kulturno-umjetničkih sadržaja.

Uplatom donacija na broj računa u nastavku, postajete KULTURNI KUM odn. KULTURNA KUMA!

VRUM umjetnička organizacija
Preradovićeva 44
10 000 Zagreb
OIB: 55815598569
Zagrebačka banka d.d.
HR8723600001102010760
(SWIFT)ZABAHR2X
Poziv na broj: 7102021
Opis plaćanja: KULTURNO KUMSTVO

⟶ ČLANSTVO U KLIK KLUBU

Godišnja članarina u Klik Klubu 2024. besplatna je, a članstvo se članica Klik Kluba 2023. automatski produžuje.

Članstvo se ostvaruje ispunjavanjem pristupnog obrasca.

Članstvom u KLIK KLUBU ostvaruju se sve pogodnosti Klik Kluba, prvenstvo informiranja i pravo na sudjelovanje na svim radionicama koje KLIK KLUB organizira.

Članstvo u Klik Klubu mogu ostvariti i pojedinci/ke i institucije/ obrazovne ustanove.

Članstvo u Klik Klub nije ograničeno po dobnoj, spolnoj, nacionalnoj, rasnoj ili ekonomskoj osnovi.


Potvrdom svog članstva obavezujete se na sljedeće:

  1. Suglasni ste i odobravate da na Vašu mail adresu šaljemo informacije i newsletter KLIK KLUBA.
  2. Distribuciju informacija o aktivnostima Klik Kluba unutar svoje institucije.
  3. Primanje informacijama o pogodnostima članstva u KLIK KLUBU

POVEZNICA ZA UČLANJIVANJE:

https://forms.gle/rYCBppmNg1Yi1EU77

ŠTO SMO SVE VEĆ ODRADILI


Tijekom 2023. godine proveden je KLIK klub - program neformalne edukacije o plesnoj umjetnosti.

KLIK Klub je projekt UO VRUM koji je 2022. godine nastao kao ekstenzija KLIKERA - festivala pokreta i plesa za djecu i mlade u Varaždinu. Tijekom niza godina festivala postalo je vidljivo da uz plesnu umjetnost nije rasla samo mlada publika već i oni koji tu mladu publiku dovode na uvijek nove i aktualne programe suvremenog plesa. Ono što je nedostajalo gradu koji njeguje i živi plesnu umjetnost u svojim različitim pojavnostima, bila je poveznica između njenog amaterskog i profesionalnog izričaja. Kao odgovor na tu potrebu nastao je KLIK Klub – platforma za komunikaciju, umrežavanje i suradnju izvedbeno - scenskih umjetnikaica, organizatorica i pedagogainja okupljenih pod krovom KLIKER festivala s jedne strane te odgojno - obrazovnih djelatnikaica s druge strane.


U takvoj promišljenoj i umreženoj komunikaciji kroz niz susreta i open space formate se u 2022. godini detektiralo što jedni imaju i mogu ponuditi (umjetnicie, kazalište, festivali), a što drugi traže i žele integrirati u svoj plan i program rada (odgajateljice -  vrtići, učiteljice, nastavnicie - škole). Kao plod te umrežene komunikacije nastao je KLIK klub jednogodišnji program neformalnog obrazovanja suvremenog plesa čije su aktivnosti planirane i provedene kroz cijelu 2023. kalendarsku godinu.


Kroz ponuđene programe neformalne plesne edukacije ostvarena je ideja da se odgojno-obrazovnim stručnjacima, studentima i voditeljima plesnih aktivnosti za djecu ponudi niz programa koji promišljaju umjetnost plesa ne samo kao niz aktivnosti i vježbi koje se metodički mogu implementirati u njihov svakodnevni rad, već kao instrument i način učenja kojim oblikuju svoj rad. Uz prikaz raznih metodologija rada koje se primjenjuju u učenju plesne umjetnosti, svaka radionica nudila je polaznicima ideju o holističkom učenju, utjelovljenju sadržaja učenja kroz pokret i plesom proživljeno iskustvo. Kroz različite formate (predavanje, radionica i simpozij) stavljen je naglasak tri osnovna segmenta: plesnom izražavanju, plesnom stvaralaštvu te plesnoj umjetnosti (recepciji i medijaciji plesa).


Neformalni program plesnog obrazovanja u 2023. godini KLIK kluba objedinio je 7 Radionica 5 predavanja i jedan mini simpozij. Krovna ideja svih programa bila je povezivanje sadržaja plesne umjetnosti s ostalim umjetnostima (likovnost, glazba, književnost) bilo da su one shvaćene kao predložak i (književno djelo, slika, glazbeni predložak, skulptura); bilo da se sadržaji ostalih umjetnosti uče i obrađuju instrumentalizacijom plesne umjetnosti, odnosno korištenjem plesnih vježbi kao sredstvom poučanja. Obrazovne programe vodile su predavačice i izvedbene umjetnice izabrane po području njihova interesa i ekspertize.

Održane su sljedeće radionice:

UBACI PLES U DAN, voditeljica: Irma Unušić


Radionica je održana u dva navrata. Prvi put u Palači Herzer Varaždinu za odgojitelje s višegodišnom praksom u radu, a zatim na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu sa studenticama predškolskog odgoja. Radionicom su predloženi načini na koje se s plesom i pokretom može raditi s djecom s posebnim fokusom na to kada u danu je to moguće, potrebno ili poželjno. Temelj za radionicu bio je glazbeni album Brlog čije autorsvo, s ostalim suradnicima potpisuje voditeljica radionice.

Posebnost albuma leži u sugestivnim numerama na koje djeca s lakoćom nadopisuju kreativan pokret i ples te time stvaraju pozitivnu svijest o tijelu.

PLESNA POČETNICA, voditeljica: Sunčica Bandić


Radionicom su prezentirani različiti sistemi igre koje odgajateljicama mogu pomoći pronaći specifične i nove kvalitete kretanja koji u radu s djecom potiču maštu, bude kinestetičku empatiju i daju osjećaj zajedništva. Voditeljica je naglasak stavila na poticanje plesnog izražavanja kod djece te nizom primjera probudila svijest o prostoru; kako onom unutar tako i onom izvan vlastitog tijela.

PLES I GLINA, voditeljica: Antonija Dorbić


Radionica je održana u dva navrata. Jednom za odgojno-obrazovne djelatnike u varaždinskom centru za mlade P4, a u drugom navratu za djecu tijekom Kliker festivala, na otvorenoj pozornici palače Sermage, a neposredno nakon predstave Play Clay. Fokus radionice stavljen je na pokret ruku, odnosno na način na koji one oblikuju glinu te na ideju kako se taj pokret koji nastaje u radu s glinom može pretvoriti u ples te time oblikovati cijelo tijelo. Pažljivo biranim vježbama voditeljica i učesnike vodila kroz stvaralačke zadatke kojima su spajali likovnost i umjetnost kretanja, kiparstvo i ples, statičnost i mobilnost dajući istovremeno uvid kako se odgojno-obrazovni proces može promišljati kroz stapanje različitih krozkurikularnih sadržaja spajanjem različitih umjetnosti.

ABECEDA PLESA, voditeljica: Davorka Čorko Rodeš


Radionica je održana u dva modula, s naglaskom na poticanje plesnog stvaralaštva te pripremom koreografija za nastupe. Sadržaji radionice bili su usmjereni prema voditeljima aktivnosti koji rade s djecom školske dobi te nije zahtijevao prethodno iskustvo vođenja plesnih aktivnosti. Kroz niz metodički strukturiranih vježbi i zadataka na radionici su nastajale kratke plesne etide koje su se vješto spajale u autentične koreografske forme. Nakon svakog modula sudionici radionice mogli su svjedočiti nastanku plesne koreografije.

Voditeljica je kao polazište radionice koristila glazbu i poznate teme iz svijeta animiranog filma tena taj način osvijestila kako se kroz djeci poznate sadržaje može približiti i plesna umjetnost.

PLES I KNJIŽEVNOST, voditeljica: Iva Nemec

Radionica namijenjenima učiteljima razredne nastave i nastavnicima Hrvatskog jezika. Na primjeru kraćeg književnog teksta, polaznici su iskustveno prošli različite oblike načina gibanja i kreativnog pokreta. Istovremeno, polaznici su usvojili  alate kojima se sudionici mogu putem igrifikacije dovesti u situacije da stvaralački reagiraju, iznose svoja mišljenja intrpretiraju pojave ili događaje koji su se među likovima priče dogodili, sređuju i uspoređuju stavove, izražavaju emocije kreativnim pokretom ne nužno verbalizirajući ih.

Održana su sljedeća predavanja:


POETSKO TIJELO U PLESNOM TEATRU ZA DJECU, predavačica: Nataša Govedić

Predavanje o recepciji plesne umjetnosti i znakovima kojima plesna predstava komunicira okupilo je studente, odgajatelje, učitelje i plesne umjetnike u Gradskoj knjižnici Varaždin. Održano prvog dana Kliker festivala, predavanje je ujedno poslužilo kako sjajna uvretira u festival pokreta i plesa za mladu publiku dajući okupljenima uvid u to kako je ples interpretacija djetetovih ideja, osjećaja i senzornih dojmova izraženih simbolički u formama pokreta jedinstvenom uporabom tijela.

KAKO DJECA OPISUJU SVOJE KAZALIŠTE, predstavljanje knjige: MAŠA RIMAC JURINOVIĆ

U Gradskoj knjižnici Varaždin održano je i predstavljanje knjige koja je nastojanje da se proces poučavanja demokratizira i da se dječji glas čuje te ih uključi u proces kazališnog opismenjavanja. Autorica je predstavila knjigu dajući okupljenima uvide u to kako kazalište koje nudimo mladoj publici mora biti napravljeno po mjeri djeteta.

UVOD U PLESNU UMJETNOST, pradavačica: Sanja Frűhwald

Predavanje je održano na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Plesnom odsjeku.  Postavljajući glavna pitanja: Gdje započeti?  S čim započeti?  i Kako započeti,?,  predavanje potkrepljeno video primjerima aktualnih europskih produkcija i dobrim primjerima iz prakse progovara o temama konteksta, ciljane publike, inspiracije, istraživanja i rezultata kroz kombinaciju različitih zadataka, igara i strategija.

UVOD U MEDIJACIJU, predavačica: Sanja Frűhwald

Interaktivno predavanje je održano na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Plesnom odsjeku te je namijenjeno svim studentima plesne umjetnosti, plesne ili pak kazališne pedagogije zainteresiranima za područje medijacije umjetnosti. Predavanjem se je prezentiralo  specifično područje i dobrobiti medijacije kako za umjetnike, tako i za publiku.  Osnovna pitanja na koja su se predavanjem problematizirala bila su: Kako gledati suvremeni ples? Kako mi kao pedagozi i umjetnici možemo pripremiti djecu i tinejdžere za plesni predstavu ili pak odlazak u kazalište ?

SIMPOZIJ_ PLESNA UMJETNOST U ODGOJNO-OBRAZOVNOM PROCESU, Varaždin

Simpozij se održao u gradskoj knjižnici Varaždin te kupio je 16 sudionica. Kratkim izlaganjem potpomognuto slikama i video materijalom, sudionice su predstavile primjer dobre prakse koju provode u matičnoj instituciji. Svaki od izloženih primjera vodio se nekom od naučenih vježbi ili metoda koje su polaznice usvojile tijekom KLIK KLUB neformalnog programa obrazovanja.

Veliki broj sudionica koje je na svim programima tijekom 2023. godine okupio Klik klub potvrdio je nastojanje Klik Kluba da postane inkubator suvremenog načina obrazovanja -  da kontinuirano stvara i poboljšava praktična iskustva cjeloživotnog učenja te da razvija, testira i istražuje inovativne obrazovne prakse.  

Program neformalnog obrazovanja Klik Kluba financijski je podržala Zaklada Kultura Nova.

Nositelj programa je OU Vrum, program su osmislile: Sanja Frűhwald i Irma Unušć i Iva Nemec.

⟶ KLIK KLUB U PARKU KREATIVE

Kao jednu od pogodnosti članstva, KLIK KLUB vam predstavlja i poziva vas na sudjelovanje u nizu kreativnih i besplatnih radionica namijenjenih djeci predškolskog uzrasta, koje će se odvijati u Parku Kreative tijekom varaždinskog Špancirfesta.

I ove godine VRUM se za vas potrudio sastaviti program pun kreativnih ideja.
Jutarnji sati ispunjeni raznim radionicama bit će rezervirani isključivo za vrtiće. Svaka će radionica trajati 45 minuta i može se rezervirati isključivo za grupu.

Ispod ćete pronaći detaljniji opis svake pojedinačne radionice i link za prijave. Pronađite onu koja vam se najviše sviđa, prijavite se i posjetite nas.

Pozivamo i apeliramo da rezervirate samo one termine na koje uistinu možete doći.

Jedna praktična molba za kraj: registrirajte Doodle s imenom vašeg vrtića, a zatim napišite e-mail na ParkKreative2022@gmail.com sa svojim imenom, nazivom vrtića i očekivanim brojem sudionika.

Radujemo se dolasku Vas i Vaših štićenika.

⟶ “ŠARENGRAD” - likovna radionica
Tanja Blašković, vizualna umjetnica, svaki dan nudi drugu radionicu.
U šarolikom programu ima za svakoga ponešto! S djecom gradi skulpture, dizajnira mobile ili šarene interaktivne gradove.

PRIJAVA

⟶ “KAKO PLEŠU ŽIVOTINJE?” - plesno-glazbena radionica

Znaš li da i životinje mogu plesati? I ne samo to! Imaju poseban dan u godini kad se okupe i imaju svoj karneval. No, postoji jedan problem… Nikako da odluče tko među njima je najbolji plesač.
Dođi na radionicu, pomozi im odlučiti i zapleši sa smotanim slonom, neumornim klokanima i samim kraljem životinja!
Radionicu na temelju skladbe S. Saint- Saensa: Karneval životinja voditi će glazbena pedagoginja Kristina Abramović.

PRIJAVA

⟶ "KREATIVNA PRIČAONICA" - pričanje priča i kreativno izražavanje

Kreativna pričaonica je projekt Lee Đido Božak, dizajnerice i pripovjedačice, a namijenjen je djeci predškolskog uzrasta.
U Kreativnoj pričaonici isprepliću se priče i likovnost, pripovijedanje i stvaranje, verbalno i neverbalno.
Na Kreativnoj pričaonici uvijek puno pričamo, ali i vrijedno ručicama radimo, a često usput zasviramo i zapjevamo. Pravi kreativni doživljaj za sva osjetila.

PRIJAVA

⟶ TINKER LABS "FESTIVALSKA RAKETA" - znanstvena radionica

Znaš li ti uopće što je festivalska raketa i čemu ona služi, kako se ispaljuje, na kakav pogon leti, tko njome upravlja, koju brzinu postiže?
Na ova i mnogobrojna pitanja odgovaramo svima željnima novih znanstvenih otkrića.
Dođi, izradi i lansiraj!

PRIJAVA

⟶ “KONCERT ZA MALE” - plesno-glazbena radionica

Koncert za male je ritmičko-plesna radionica namjenjena za djecu vrtićke dobi kojoj je cilj, uz instrumentalnu pratnju profesionalnih glazbenika, u djetetu kroz ritam pobuditi potrebu za pokretom kao akcijom.
Djeci kao stučnim znalcima u tome što žele, a što ne, pokušat ćemo kroz radionicu ponuditi zamišljenu ili pak tek stvorenu akciju na temu te daljnje razviti u sve aspekte igre, počevši od samog ritma, grimase, pantomime pa sve do pokreta, plesa pa čak i glume.
Radionicu će voditi akademska glumica i plesačica Sara Ipša koja će se pokušati uklopiti u dječji svjet razbibrige i vječne igre.

PRIJAVA

RADIONICA PLESNI POLIGON
Abeceda plesa za voditelje/ice plesnih skupina osnovnoškolske dobi
Voditeljica: Davorka Čorko-Rodeš / Plesni studio Vindi /

RADIONICA VJEŽBENICA ZA POKRET I PLES - modul 3
Radionica za odgajatelje/ice djece predškolskog uzrasta
Voditeljica: Sanja Tropp Frühwald / Vrum kolektiv /

⟶ Izvedbe predstava “Patka, Smrt i Tulipan” (5+), “Od muhe do slona” (4+), “Ljubičasto” (6+)

MINI KLIK SIMPOZIJ: Plesna umjetnost u odgojno-obrazovnom procesu

⟶ Punooo druženja i još poneko iznenađenje!

RADIONICA PLESNI POLIGON
abeceda plesa za voditelje plesnih skupina osnovnoškolske dobi

NOVI TERMIN - 07.&08.05.2022. / 10 - 13h / Sportska dvorana II. Osnovne škole Varaždin

Voditeljica: Davorka Čorko-Rodeš / Plesni studio Vindi

Seminar je namijenjen učiteljima*icama razredne nastave i viših razreda osnovne škole, koje već rade ili su zainteresirane za rad s djecom u području plesa i pokreta. Sadržaj je pristupačan i ne traži prethodno iskustvo iz područja plesa i pokreta.

Usvojena znanja mogu se dugoročno koristiti kao izvor inspiracije za svakodnevni rad sa djecom, kao i za rad u okviru školskih slobodnih aktivnosti te priprema koreografija i nastupa.

Svaki polaznik radionice dobit će skriptu s opisom odrađenim sadržaja na radionici i zvučni zapis korištenih glazbenih brojeva.

Na radionici će se baviti temama:

kako približiti pokret i ples djeci osnovnoškolskog uzrasta

kako sadržaj povezati sa jednostavnim plesnim formama

kako plesne forme povezati u koreografiju.

Svi sudionici radionica pozvani su da predloženi proces rada naknadno samostalno izvedu sa svojim skupinama te dokumentiranog prikažu kao primjer dobre prakse na malom KLIK Teach&Reach simpoziju koji će se održati u sklopu KLIKER festivala, u lipnju 2022. godine.

⟶ SVI POLAZNICI RADIONICA DOBIT ĆE POTVRDU O SUDJELOVANJU NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU!

⟶ BROJ SUDIONIKA*CA JE OGRANIČEN!

⟶ REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO - ISPUNITE PRIJAVNI OBRAZAC.

Prijave traju do 05. svibnja 2022. ili popunjavanja mjesta na radionicama.

Za sve dodatne info kontakirajte nas na: klik@vrum.hr

KLIK KLUB LOUNGE
prezentacija programa Kliker festivala 2022.
članovima*icama KLIK KLUBA

22.04.2022. / 18h / HNK Varaždin / Klub Europa Media

Ekskluzivna prezentacija cjelovitog programa 7. KLIKER festivala, uz druženje i susret članova*ica KLIK kluba!

Uvid u festivalske programe te pravo PRVENSTVA rezervacije ulaznica za odabrane festivalske predstave i radionice za članove*ice KLIK kluba i partnerske ustanove, uz moguće KULTURNO KUMSTVO!

Predstavljanje koncepta mini simpozija: KLIK Teach & Reach – koji će se 2022. godine odviti u sklopu KLIKER festivala.

⟶ REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO - ISPUNITE PRIJAVNI OBRAZAC.

VJEŽBENICA ZA POKRET I PLES
2. modul

23.04.2022. / 10 - 14h /

Mjesto održavanja: HNK Varaždin, Klub Europa Media
Voditeljica: Sanja Tropp Frühwald / Vrum kolektiv

Seminar je namijenjen odgojiteljima*icama, koji žele motivirati razvoj kreativnosti kod djece i povećati interes za ples i kazalište.

Ovaj stručni seminar kreiran je u nekoliko modula kojima je cilj odgajatelje*ice upoznati s tijelom kao medijem, informirati ih i educirati o pokretu i plesu, senzibilizirati za nova iskustva, drugačije oblike komunikacije i izražaja.

Modul 2 nadovezuje se na modul 1, ali nije uvjet za njegovo pohađanje.

Sadržaj je vrlo pristupačan i ne traži prethodno iskustvo iz područja plesa i pokreta.

Može se dugoročno koristiti kao izvor inspiracije za svakodnevni rad i igru sa djecom.

Svim sudionicimaicama biti će na uvid dostupne i popratne publikacije: "PRIRUČNIK – KAKO UPOZNATI DJECU SA KAZALIŠTEM I KAZALIŠTE SA DJECOM" te "VJEŽBENICA ZA POKRET I PLES", koje je GENERATOR platforma (izdavač PC Tala) izdala 2013. godine u suradnji s Ministarstvom Kulture RH, MZOSom i suradničkom platformom KLIKER, dok autorski tim uključuje plesne umjetnikece: Larisu Navojec, Tamaru Curić, Sanju Tropp Frühwald, Petra Cvirna, Igora Korugu i Elenu Ristesku.

⟶ REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO - ISPUNITE PRIJAVNI OBRAZAC.

PREDSTAVA

Patka, Smrt i Tulipan (5+)

VRUM performing arts collective & HNK u Varaždinu

Patka, Smrt i Tulipan (5+)

Režija i koreografija: Sanja i Till Frühwald  

Dramatizacija: Maja Katić 

Izvođačice: Petra Bokić, Dina Ekštajn, Ana Mrak  

Vizuali (grafoskopske projekcije): Petra Bokić  

Dizajn rasvjete: Marino Frankola  

Originalna glazba: Damir Šimunović  

Scenografija: Sanja Frühwald  

Kostimi: Žarka Krpan  

Grafički dizajn i fotografija: Dejan Košćak

Fotografija: Mario Knor

Voditelj produkcije: Dejan Košćak  

pravo prikazivanja: Zaklada Antje Kunstmann GmbH, München  

O predstavi

Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt je doživjela iskreno prijateljstvo i čari života. Ali jesen se bliži, tada će i Patka poći na svoje posljednje putovanje…

Prema motivima dječje slikovnice “Patka, Smrt i Tulipan” Wolfa Erlbrucha, VRUM pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u jednom trenutku neizbježno postavi svako dijete. Kroz predstavu se na jednostavan i senzibilan način djeci približava tema smrti, ali i naglašavaju ljepote života na ovome svijetu…

Predstava je posebno prikladna za djecu predškolskog (5+) i nižeg osnovnoškolskog uzrasta (1.-4. razred)!

Link na trailer: youtu.be/bbslH_PcD4s

Termini predstava:

HNK Varaždin

30.03.2022. (srijeda), 10h (za vrtiće i škole)

01.04.2022. (petak), 10h (za vrtiće i škole)

02.04.2022. (subota), 11h (slobodna prodaja)

Kako do ulaznica?

Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete rezervirati / kupiti

Na blagajni HNK Varaždin:

042 / 200250

blagajna@hnkvz.hr ili marketing@hnkvz.hr

I RAZNI POPRATNI FORMATI UZ PREDSTAVU!

PLAYBOOK
pedagoški materijal uz predstavu "Patka, Smrt i Tulipan"

GRATIS playbook uz predstavu „Patka, Smrt i Tulipan“ za članove KLIK Kluba

Pedagoški materijal / PLAYBOOK koji prati predstavu „Patka, Smrt i Tulipan“ donosi informacije  o načinu rada umjetnika na predstavi i nudi strukturiran i metodički obrađen materijal koji problematizira, aktualizira i promišlja teme predstave te nudi niz prijedloga za rad s djecom / učenicima prije ili nakon predstave.

Na taj način je voditeljima odgojno-obrazovnog procesa već uvelike olakšan prijeko potreban razgovor prije i nakon predstave jer se u materijalima nalazi niz primjera kako učenike potaknuti na raspravu, radionicu ili igru koja se tematski naslanja na dijelove predstave, kao što i nudi aktivnosti koje u sebi propituju osjetljivu temu smrti, ali nudi i sadržaje koji obrađuju teme kao što su briga, prijateljstvo, dobra djela i ostale. PLAYBOOK se članovima*icama KLIK KLUBa dostavlja uz potvrdu rezervacija / kupnju ulaznica za predstavu „Patka, Smrt i Tulipan“.

RAZGOVOR S UMJETNICIMA

Razgovor s umjetnicama je za članove KLIK Kluba GRATIS!

Mogućnost koju je uvijek dobro iskoristiti, a ujedno je jedna od pogodnosti članstva u KLIK klubu jest razgovor s umjetnicima prije ili nakon gledanja predstave „Patka, Smrt i Tulipan“. Na taj način publika ima priliku izvođačima i ostalim dionicima predstave postaviti pitanja koja su se pojavila tijekom gledanja predstave. Razgovor je moguće dogovoriti online – preko ZOOM platforme i uživo, odmah nakon odgledane predstave, u kazalištu.

Molimo Vas da Vaš interes za razgovor posebno naglasite prilikom rezervacije / kupnje ulaznica te ga unaprijed bukirate za Vašu grupu / razred mailom na adresu: klik@vrum.hr

PLAYSHOP
za grupe uz predstavu „Patka, Smrt i Tulipan“

Prije ili pak nakon odgledane predstave razred ili vrtićka grupa djece može sudjelovati u tematski povezanoj i strukturiranoj radionici - PLAYSHOP-u koji u sasvim opuštenoj i zabavnoj atmosferi, vode profesionalne plesačice i plesne pedagoginje, izvođačice predstave »Patka, Smrt i Tulipan«. PLAYSHOP se sastoji od niza improvizacijskih vježbi i igara iz područja plesa i pokreta, tematski vezanih uz predstavu i VRUMov umjetnički vokabular. Kroz igru i zabavu budi se dječja koncentracija, (kinestetička) empatija, potiče kreativnost i izražavanje osjećaja kroz tijelo u pokretu i neverbalnu komunikaciju, osvještavaju se vlastite mogućnosti svakog djeteta, ali i povjerenje u drugoga. Pripremni PLAYSHOP, prije gledanja predstave, može se održati u Vašoj školi ili vrtiću ili pak u kazalištu (u slučaju da vrtić nema prikladan prostor dovoljno velik za kretanje). PLAYSHOP nakon predstave veže se direktno na odgledanu predstavu i održava se u kazalištu.

PLAYSHOP je moguće rezervirati prije posjete predstavi, dodatno uz ulaznice. Molimo Vas da Vaš interes posebno naglasite prilikom rezervacije / kupnje ulaznica te ga unaprijed bukirate za Vašu grupu / razred mailom na adresu: klik@vrum.hr

Raspoloživi termini: pripremni playshop (prema dogovoru), playshop nakon predstave veže se na odgledanu predstavu

voditeljice: Ana Mrak / Dina Ekštajn

trajanje 60 min

uzrast polaznika*ca: 5 – 10 g.

cijena: 500 kuna / grupa ili razred

STRUČNI SEMINAR
za članove*ice KLIK KLUBA

5.2.2022. / subota /  10.00 – 14.00 h /

Vježbenica za pokret i ples – 1. modul

Mjesto održavanja: HNK Varaždin, Klub Europa Media

Voditeljica radionice: Sanja Tropp Frühwald

Radionica je namijenjena: odgajateljima*cama, učiteljima*icama, studentima*icama, voditeljima*icama aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta

Cijena participacije:

KLIK KLUB članovi - gratis

Ostali - 400 kn

Stručni seminar „Vježbenica za pokret i ples“ predlaže upoznavanje s tijelom kao medijem, pruža uvid u osnove pokreta i plesa, razvija senzibilnost za nova iskustva te drukčije oblike komunikacije i izražavanja. Ovaj stručni seminar kreiran je u nekoliko modula, s ciljem da približi ples i pokret odgojiteljima*icama, pa zatim i djeci, motivira razvoj kreativnosti kod djece i poveća interes za ples i kazalište.

Sadržaj je vrlo pristupačan i ne traži prethodno iskustvo iz područja plesa i pokreta. Može se dugoročno koristiti kao izvor inspiracije za svakodnevni rad i igru sa djecom. Kroz nju odgajatelje*ice želimo upoznati s tijelom kao medijem, informirati i educirati o pokretu i plesu, senzibilizirati za nova iskustva, drugačije oblike komunikacije i izražaja. Namjera je približiti Vam ples i pokret kako bi Vi približili ples i pokret djeci, te potaknuli kreativni razvoj kod djece i zanimanje za plesnu umjetnost. Svim sudionicima*icama biti će na uvid dostupne i popratne publikacije: „PRIRUČNIK – KAKO UPOZNATI DJECU SA KAZALIŠTEM I KAZALIŠTE SA DJECOM“ te „VJEŽBENICA ZA POKRET I PLES“, koje je GENERATOR platforma (izdavač PC Tala) izdala 2013. godine u suradnji s Ministarstvom Kulture RH, MZOSom i suradničkom platformom KLIKER, dok autorski tim uključuje plesne umjetnike*ce: Larisu Navojec, Tamaru Curić, Sanju Tropp Frühwald, Petra Cvirna, Igora Korugu i Elenu Ristesku.

*Napomena: radionica će ponuditi ogledni primjer vježbi i aktivnosti koje se mogu raditi s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Svi sudionici su pozvani da predloženi proces rada naknadno samostalno izvedu sa svojim skupinama te dokumentiranog prikažu kao primjer dobre prakse na malom KLIK Teach&Reach simpoziju koji će se održati u sklopu KLIKER festivala, u lipnju 2022. godine.

BROJ SUDIONIKA*CA JE OGRANIČEN!

REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO MAILOM NA ADRESU: klik@vrum.hr DO 1. veljače 2022.

PREDAVANJE

Recite DA tabu temama u kazalištu za djecu i mlade

predavačica:Tanja Novak, univ.spec. dramske pedagogije, mag. teatrologije

Datum i mjesto: 4.2.2022. / petak /  17:00 h Gradska knjižnica Varaždin

*napomena: predavanje će se održati kontaktno, a biti će dostupno i online

Cilj predavanja je potaknuti odgojno obrazovne djelatnike da promisle o zauzimanju stavova (bilo pozitivnih, bilo negativnih) o zastupljenosti tabu tema u kazalištu za djecu i mlade, objelodaniti kakvi su stavovi ravnatelja dječjih kazališta, voditelja nezavisnih kazališnih produkcija i redatelja u odnosu na tabu-teme u Hrvatskoj, te senzibilizirati širu javnost zašto je važno da tabu-teme budu zastupljene u kazalištu za djecu i mlade.

BROJ SUDIONIKA*CA JE OGRANIČEN NA PREDAVANJU UŽIVO!

REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO MAILOM NA ADRESU: klik@vrum.hr DO 1. veljače 2022.

Predavanje će se moći popratiti i live streamingom kroz društvene mreže Kliker Festivala.

⟶ KONTAKT

Za sve informacije, upite i nedoumice, kontaktirajte nas mailom na adresu: klik@vrum.hr
KLIK KLUB kontakt osoba: Iva Nemec


chevron-downcross-circle