Asset 11
Asset 9

Ako su vam djeca uživala u Parku kreative Špancirfesta, obožavat će Kliker festival – povedite ih!

19.09.2018.

sanja

Intervju sa Sanjom Tropp Frühwald, objavljen 18.09.2018. na portalu Varazdinski.hr

Park kreative Špancirfesta i Kliker festival su, u prvi mah, dva nepovezana događanja. Park kreative, zelena oaza smještena u parku iza katedrale, većini je mališana najdraže mjesto Špancirfesta. Niz kreativnih radionica, predstava, koncerata i događanja za bebe i djecu odvija se na prostoru dječjeg igrališta koje tijekom festivala postane veće i šarenije.
Kliker festival, koji se ove godine u Varaždinu održava od 1. do 6. listopada, je festival plesa, pokreta i igre čiji se programski sadržaj odvija u kazalištu, a namijenjen je također djeci i mladima.
Zajedničko im je, osim publike, što oboje stvara, osmišljava i realizira umjetnički kolektiv VRUM, na čelu sa Sanjom Tropp Frühwald, plesnom umjetnicom i pedagoginjom, umjetničkom ravnateljicom Kliker festivala, Parka kreative i Kliker platforme. Razgovarali smo s njom ususret trećem izdanju Kliker festivala.

Park kreative je sad već integralni dio Špancirfesta. Kako se razvio koncept i što ga čini posebnim?

Kad smo 2011. u suradnji sa Špancirfestom kreirali i izvodili Baja Buf, kao prvi hrvatski kazališni interaktivni program za bebe, shvatili smo da na festivalu nedostaje jedna oaza posvećena djeci. I tad ja postojao Vindiland, kao sportsko-rekreativna i zabavna zona za klince, a mi smo vidjeli prostor da im ponudimo kulturne, umjetničke i kreativne sadržaje.
Svi voditelji radionica u Parku kreative su akademski obrazovani umjetnici ili pedagozi koji se bave određenim formama koje prezentiraju te nam to daje garanciju kvalitete, a svi programi – kazališne i lutkarske predstave, filmske projekcije, kreativne i plesne radionice… sve ima naznaku izvrsnosti. Programi su interaktivni, djeca se mogu sama izraziti i sudjelovati u sadržajima koji su vrhunske kvalitete i odabir od najboljeg što se trenutno u Hrvatskoj djeci može ponuditi.

Park kreative je samo jedna od stvari koje kroz cijelu godinu sustavno razvijamo za mladu varaždinsku publiku i s njom. Konceptualno je povezan s Klikerom, oba sadržaja su vrlo zaigrana, ali ne na način da se umanjuje kvaliteta već da se kvalitetni kulturni programi prezentiraju na djeci, ali i njihovim roditeljima, prihvatljiv i zanimljiv način.

Kliker festival se ove godine održava od 1. do 6. listopada. Ovo je treće izdanje festivala, ali za one koji ne znaju, kakav je to festival i za koju publiku?

Kliker festival je jedinstven u Hrvatskoj i regiji jer je prvi festival posvećen plesu, pokretu i igri. On je kruna rada Kliker platforme, nacionalne platforme za razvoj plesne umjetnosti za mladu publiku i s njom, a dugoročna je ideja da stvara platformu za zajedničko promišljanje vremena u kojem živimo, načina na koji se djeca i njihova prava percipiraju te postavljanje pitanja o umjetnosti i društvu ovdje i sada. Kroz programe propitujemo razne teme i postavljamo pitanja, nekad hrabra i provokativna, ali uvijek primjerena uzrastu djece ili mladih ljudi kojima se obraća, kako bismo potaknuli nove impulse. Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da svako dijete ima pravo na kvalitetne i autentične kulturne sadržaje. Tako djeca postaju ravnopravni i educirani članovi društva, a publika se razvija i osnažuje.
Program prati interese svih dobnih skupina mladih, ali i svih od 0-99, te otvaramo kanale kroz koje se djeca mogu aktivno izraziti. Želimo da Kliker festival postane otvoreno mjesto za svu djecu koje će ih inspirirati i čiji će pozitivni utjecaji potrajati.

Kakav je program ovogodišnjeg Kliker festivala, kakve predstave očekuju publiku?

Kliker festival je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom, novim medijima… Nismo se strogo odredili prema jednoj formi, ali je fokus ipak na plesu i pokretu te smo po tome u Hrvatskoj jedinstveni.
Kliker festival se svake godine održava i u Zagrebu i u Rijeci, ali je program varaždinskog izdanja svake godine najbogatiji.  I dok, recimo, u Parku kreative radimo s pretežno domaćim ili regionalnim umjetnicima, Kliker je međunarodni festival i selektiramo najbolje dječje predstave iz zemlje i cijele Europe. Ove godine nam čak gostuje i jedna izraelsko-austrijska produkcija, predstava Skoči!.
Prvog dana festivala premijerno će se izvesti predstava nastala u koprodukciji Vruma i HNK u Varaždinu – Patka, smrt i tulipan, predstava koja pokušava pronaći način kako govoriti o pitanjima života i smrti koja neizbježno postavi svako dijete. Smrt je neizostavni dio života i na taj način smo ju pokušali i predstaviti, a predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina. Također, ova će predstava ostati na repertoaru HNK kao dio nastojanja da djeci pružimo sadržaje tijekom cijele godine.
Tiger Lilies, predstava koja će izvedbom u varaždinskom HNK premijerno biti izvedena u Hrvatskoj, bavi se pitanjem odrastanja i starenja, ali pokušavamo pronaći tajnu kako ostati vječno mlad. Međugeneracijski je to projekt koji će se svidjeti svima u dobi od 10 do 100 godina.
Muzej plesa, interaktivna predstava koju smo ove godine dodatno razradili i poboljšali, izvodit će se u potkrovlju palače Herzer, uz podršku GMV-a.
Zemlja je ipak ravna ploča, za uzrast djece starije od osam godina, bavi se ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama, a nominirana je za najbolju austrijsku dječju predstavu.
U Astronautima se mališani, zajedno s izvođačima, pripremaju na put u svemir. Nismo zaboravili ni našu najmlađu publiku – bebe, koje će zasigurno uživati u razigranoj i šarenoj doživljajnoj predstavi Gdje su nestale čarapice?.

Je li publika, varaždinska djeca i njihovi roditelji, prepoznala vrijednost programa i sadržaja koje nudite najmlađima? Također, kakva je suradnja s institucijama?

Imamo dobru suradnju s HNK u Varaždinu i dugoročnu viziju razvoja, a po tom pitanju surađujemo i s Gradom i sa Županijom. Želimo uspostaviti konstantu i pretvoriti Varaždin u centar kvalitetnih kulturnih sadržaja za djecu. Uspješno surađujemo i s gradskim vrtićima, a želimo poboljšati suradnje s osnovnim i srednjim školama iz cijele Varaždinske županije. Podržavamo odgajatelje i učitelje na način da njihovom svakodnevnom radu s djecom nudimo dodanu vrijednost i stoga smo mnoge programe stavili u jutarnje termine i namijenili ih organiziranim posjetama vrtićkih i školskih grupa te im omogućili niže cijene ulaznica.
Djeca uvijek odlično reagiraju na naše programe, uživaju u predstavama i igri. Zajednička nota svih predstava su pokret i ples, koji zadiru u područja života i bivanja u koja riječi ne mogu. Za mnoge je to prvo kazališno iskustvo koje se pamti zauvijek.

Početak Vašeg rada s mladima poklopio se s rođenjem Vašeg prvog sina, Jaše. Je li on bio inspiracija ili motivacija za rad s djecom?

Slučajno se poklopilo da sam gotovo neposredno nakon rođenja Jaše pozvana da kao umjetnica sudjelujem u odličnom velikom EU projektu Fresh Tracks Europe koji se bavi razvojem plesa za mladu publiku. Nakon Baja Bufa, tad smo režirali i predstavu Minimi u Kazalištu Dubrava, a ja sam shvatila da sam našla „svoju publiku“ i viši smisao u svom umjetničkom radu. Djeca su mnogo izazovnija publika, kod njih nema „muljanja“, iskreni su i odmah reagiraju, pozitivno ili negativno. Iako i dalje povremeno radimo predstave za odrasle, više me veseli rad za djecu i s djecom, osjećam se puno odgovornije i mislim da je preda mnom uvijek veliki izazov – da bi do publike doprijeli na pravi način moram točno znati što želim iskomunicirati i na koji način. Mnogo predstava radim sa svojim suprugom Tillom koji je glumac i oduvijek je radio u njemačkim i austrijskim kazalištima za djecu i mlade. Nakon Jaše, kojem je sad osam godina, dobili smo i Milu koja će upravo navršiti dvije godine. Mi smo kazališna obitelj, a Jaša i Mila su moji stručni savjetnici i kritičari, koji sudjeluju na probama i kažu što misle. Inspiriraju me i potiču i tako čine moj posao još ljepšim.

Festival počinje uskoro, je li sve spremno?

Sve je spremno, program je vani i svatko ga može pogledati na web stranici Kliker festivala (klikerfestival.com). Također, pratite nas i na Facebooku (https://www.facebook.com/events/486216225189809/) i Instagramu.
U potrazi smo za volonterima i zainteresirani se mogu javiti na production@vrum.hr. Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni HNK, a školske grupe neka se prijave mailom kako bi dobili popust na cijenu ulaznica.

Pozivam sve da dođu i uživaju u predstavama jer, iako jesu za djecu i mlade, uvijek u njima uživaju i roditelji, bake i djedovi. Vjerujem da će se i ove godine svi jako dobro zabaviti i ponijeti lijepe uspomene s Kliker festivala.

> Pročitaj još

U tri grada više od 2000 djece i mladih uživalo na Kliker festivalu

Završio je treći Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, a predstave je pogledalo više od 2000 Varaždinaca, Riječana i Zagrepčana. Naime, program festivala održavao se u tri grada od 1. do 14. listopada. Tri premijere Prvog festivalskog dana, u Varaždinu je premijerno izvedena predstava Patka, Smrt i Tulipan koju … Read more

Počinje Kliker festival u Zagrebu

Zagrebačko izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, trajat će od 11. do 14. listopada. Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima … Read more

Predstave na Kliker festivalu u Varaždinu vidjelo više od 1000 djece

Završilo je treće izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade. Gotovo 1500 Varaždinaca svih dobi od 1. do 6. listopada pogledalo je sedam predstava od kojih su neke izvođene u dva ili četiri termina. Dvije premijerne izvedbe – Patka, Smrt i Tulipan uskoro ponovo na repertoaru HNK Dvije premijerne … Read more

Odlične reakcije publike na dvije premijerne izvedbe na Kliker festivalu

Na ovogodišnjem Kliker festivalu u Varaždinu, premijerno su izvedene dvije predstave. Prvog festivalskog dana, u ponedjeljak, izvedena je predstava Patka, Smrt i Tulipan koju su u koprodukciji stvorili HNK u Varaždinu i Umjetnička organizacija VRUM. Jučer pak, u četvrtak, hrvatsku premijeru doživjela je još jedna Vrumova produkcija, nastala u suradnji s austrijskim kazalištem Dshungel Wien … Read more

Kliker festival – predstave za djecu i mlade u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, i u svom trećem izdanju održava se u tri grada – u Varaždinu od 1. do 6. listopada, u Rijeci 8. i 9. te u Zagrebu od 11. do 14. listopada. Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno … Read more

Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, i u svom trećem izdanju održava se u tri grada – u Varaždinu od 1. do 6. listopada, u Rijeci 8. i 9. te u Zagrebu od 11. do 14. listopada. Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno … Read more

Tiger Lilies na Kliker festivalu – cool i poučna predstava za sve od 10 do 100 godina

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, održava se u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu, od 1. do 14. listopada. Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom, … Read more

Volontiraj i zabavi se na Kliker festivalu!

KLIKER festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, održat će se od 1. do 6. listopada u Varaždinu i traži volontere koji će sudjelovati u realizaciji festivala! Ako voliš ples, umjetnosti i kulturu, isprobavati nove stvari ili upoznavati nove ljude, ovo iskustvo će ti se nesumnjivo svidjeti. Pomoć im je potrebna … Read more

Ako su vam djeca uživala u Parku kreative Špancirfesta, obožavat će Kliker festival – povedite ih!

Intervju sa Sanjom Tropp Frühwald, objavljen 18.09.2018. na portalu Varazdinski.hr Park kreative Špancirfesta i Kliker festival su, u prvi mah, dva nepovezana događanja. Park kreative, zelena oaza smještena u parku iza katedrale, većini je mališana najdraže mjesto Špancirfesta. Niz kreativnih radionica, predstava, koncerata i događanja za bebe i djecu odvija se na prostoru dječjeg igrališta … Read more

KLIKER FESTIVAL – PROGRAM (Varaždin i Novi Marof, 24. – 30. listopada)

SUBOTA, 15. LISTOPADA   [10,00 – 12,00] Korzo Kliker family day feat. Luka Nižetić & DJ Simplify   [10,00] Raskrižje kod HNK PREMIJERA – Izvedba ‘ Zebre su u gradu’ (0-99) [Plesni centar TALA] [Opširnije: https://2018.klikerfestival.com/zebre-su-u-gradu/]   [11,00] Raskrižje kod Prve gimnazije PREMIJERA – Izvedba ‘ Zebre su u gradu’ (0-99) [Plesni centar TALA] [Opširnije: … Read more

Asset 12