Tiger Lilies na Kliker festivalu – cool i poučna predstava za sve od 10 do 100 godina

Tiger Lilies na Kliker festivalu – cool i poučna predstava za sve od 10 do 100 godina

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, održava se u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu, od 1. do 14. listopada.

Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom, novim medijima… Kao takav, jedinstven je u Hrvatskoj. Festival je nastao iz spoznaje, odnosno činjenice da svako dijete i mlada osoba ima pravo na kvalitetne kulturne sadržaje.
Kliker je međunarodni festival i selektirane su najbolje predstave za mlade iz zemlje i cijele Europe, a ove godine gostuje i jedna izraelska produkcija.

Od sveukupno devet predstava, jedna će se održati u sva tri grada – Tiger Lilies. Riječ je o predstavi koja je nastala u produkciji hrvatske umjetničke organizacije VRUM i austrijskog teatra Dschungel Wien.

Tiger Lilies je predstava sa šest žena u šest različitih životnih dobi – najmlađoj je 9, a najstarijoj 80 godina. U potrazi su za “suvremenom Pipi Dugom Čarapom”, posebnom, intuitivnom, snažnom, nježnom i divljom djevojčicom koja se skriva u svakoj ženi bez obzira na njezinu dob.
– Politička i društvena situacija u Europi postaje sve desnija, odnosno konzervativnija i patrijarhalna. Pokušaji promoviranja tih vrijednosti, nažalost, često idu u smjeru zatiranja prava žena i djevojčica. Također, već je dugo prisutan utjecaj medija koji starenje prezentira kao nešto nepoželjno i negativno za žene. Sjetila sam se tad Pipi Duge Čarape, koja je mojoj generaciji bila idol u djetinjstvu i tako je začeta misao da napravimo predstavu koja promovira vrijednosti poput nježnosti, blagosti i podatnosti žena, ali i njihove snage, ustrajnosti i otpornosti – ispričala je Sanja Tropp Frühwald, autorica predstave, plesna umjetnica i pedagoginja te umjetnička ravnateljica Kliker festivala.

Predstava je ime dobila po cvijetu tigrasti ljiljan – biljci koja je lijepa i delikatna, ali i vrlo otporna i izdržljiva, baš kao i žene.

– Kad smo krenuli s probama na početku stvaranja predstave, brzo se iskristaliziralo da sve izvođačice imaju potrebu za podrškom drugih žena. Također, tijekom proba uvažavao se svaki njihov doprinos, pitanje ili prijedlog, bilo da je riječ o djevojčici kojoj je šest godina, 30-godišnjoj profesionalki na vrhuncu karijere ili bakici od 80 godina. Tako da se predstava bavi, osim pitanjem odrastanja i starenja, i solidarnošću – kaže Sanja.
U konačnici, sve izvođačice u predstavi predstavljaju jedan lik koji ima priliku sam sebi postaviti pitanja u nekom trenutku života, kako bi došle do odgovora na pitanje kako ostati „vječno mlad“ i zadovoljan sobom.

Predstava je do sad u Beču izvedena oko 15 puta, a hrvatsku premijeru doživjet će 4. listopada u HNK u Varaždinu. Nakon tog će se izvesti u Rijeci 9.10. te u Zagrebu 11.10, a putuje i na veliki sarajevski festival MESS.

Iako predstavu izvode samo žene, svidjet će se i dečkima, odnosno svima u dobi od 10 do 100 godina.
– Zaista odlične reakcije smo imali na predstavu u Austriji, a ne sumnjam da će tako biti i kod nas. Svaka dobna skupina pronađe segmente predstave koji je se najviše dojme. Tinejdžerima je zabavna i mnogo njih se oduševilo glazbom u predstavi, a riječ je o originalnim kompozicijama Imrea Lichtenbergera Bozokija, poznatog skladatelja koji je komponira za predstave u velikim bečkim kazalištima Burgtheater i Volkstheater.

Više od predstavi, ali i Kliker festivalu – raspored predstava, radionica i drugih događanja, možete naći na web stranici klikerfestival.com i na Facebook stranici Klikera.

Leave a Reply

Otvorenje festivala - ROYA Quartet

 • Varaždin, HNK u Varaždinu
 • Ponedjeljak 1.10. u 19h
“… Uz obilje temperamenta, ali i suptilne dubine u lirskim trenutcima, sastav je napravio vrlo uvjerljive i zadivljujuće interpretacije koje su u više navrata pokrenule pljesak pun entuzijazma.” Tomaž Gržeta, Glasna
ROYA Quartet je glazbena skupina s izrazito multikulturnim identitetom, koju odlikuje raznolikost tradicije, iskustava, baštine i vrijednosti. Glazbenice je u sastav spojila ljubav prema klasičnom saksofonu i komornom muziciranju, s željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon na vrhunskoj razini, i to u jedinstvenom sastavu, kakav je ženski kvartet saksofona.

U svojim projektima odstupaju od ustaljenih puteva, u potrazi za drugačijim glazbenim žanrovima i formama izražavanja. Tako je nastao njihov godišnji događaj Ladies Night, na kome je kvartet do sada predstavio dva programa: Ladies go Tango, u suradnji s glazbenom skupinom Quatro por Tango i argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom, i Village Ladies, u suradnji s pjevačicom Zvezdanom Novaković i skladateljima iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Kvartet je snimio skladbe za autorske albume skladateljica Anne Marie Huszcza wydziviAnka, Nine Šenk Art i Zvezdane Novaković Slovena Voices.
Samostalnim koncertima su se predstavile na mnogobrojnim koncertima i festivalima u Francuskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Srbiji. Živahnim temperamentom i individualnom karizmom svih članica, ROYA osvaja srca šire publike.
 
 

Petra Horvat, sopran saksofon Weronika Partyka, alt saksofon Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon Jovana Joka, bariton saksofon

PROGRAM:
G. Lago – Ciudades; Addis Ababa, Sarajevo
M. Ferak Petrić – Wild Rose
I. Lunder – Zeleni Jure
G. Lago – Ciudades; Montevideo
A. Pizzolla – Cafe 1930
B. Papandopulo – “Šest krokija” 3. stavak

Zebre su u gradu // 0-99

 • Zagreb, site specific
 • Nedjelja 14.10. u 10h

“Zebre su u gradu” plesni je projekt koji se odvija na gradskim ulicama, a u čijem su središtu pješački prijelazi. Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojem nadograđuje staru funkciju i implementira novu vrijednost, odnosno pretvara ga u mjesto izvedbe, u urbanu pozornicu.  

Transponiranjem kazališne forme u urbani prostor postiže se razina dihotomije koja gradi ovu igru. I sam naziv projekta evocira dvojnost – urbanistički element zebre kao pješačkog prijelaza nasuprot onom životinjskom, odnosno prirodnom, divljem, nesputanom. Tako i ovaj projekt spaja suvremeno, tehnološko, urbano i statično s fizičkim, fluidnim, plesnim, senzibilnim. 

Iako prostor izvedbe postaje javan, zvučni prostor ostaje privatan, publici nepoznat, izostavljen. Na taj se način elementu javnog prostora dodaje element kulture kao javnog, ali i privatnog dobra, istovremeno se poigravajući pitanjem što se dogodi kada urbana oprema postane urbana opreka. 

Koncept i koreografija: Tamara Curić Izvođači: Andreja Hršk, Bojana Colarić, Ana Koruga, Mihaela Zdunić, Doroteja Sokolić, Nikola Curić, Damjan Vereš, Chareleene Tihave, Tamara Curić Produkcija: Plesni centar Tala

Misli u boji // 4-10

 • Zagreb, Scena F22
 • Petak 12.10. u 18h – PREMIJERA!

Predstava “Misli u boji” istražuje prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na okolinu, odnosno stvaralačku snagu. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, s uzajamnim poštovanjem i prihvaćanjem da smo svi različiti i takvi kakvi jesmo smo potpuno u redu. Prihvaćanjem razlika prihvaćamo sebe i otvaramo prostor k dijeljenju i stvaranju. 

Jezik predstave je jednostavan, razumljiv i najmanjem vrtićkom uzrastu, najvećim dijelom temelji se na pokretu, plesu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i druge mogućnosti pripovijedanja – govor i razgovor, glazbu i sviranje… Predstava je interaktivnog karaktera, što znači da djeca aktivno sudjeluju u predstavi od početka do kraja. 

Autori i izvođači: Tamara Curić i Tomislav Brezičevič
Koreografkinja: Tamara Curić
Izbor glazbe: Tomislav Brezičević
Produkcija: Plesni centar Tala

Astronauti // 4-8

 • Varaždin, potkrovlje palače Herzer
 • Subota 6.10. u 10 i 11h
 • Zagreb, Plesni centar Tala
 • Subota 13.10. u 10h

Predstava “Astronauti” interaktivna je plesno-dramska predstava za djecu. Publika zajedno s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. 

Beskonačnost te sve poznato i nepoznato o svemiru poslužilo je kao inspiracija za kreiranje ove predstave u kojoj djeca imaju slobodu istražiti, doživjeti i kreirati svoj autentičan pokret motiviran događajima u predstavi, a koji su istovremeno podržani uživo oblikovanim zvukom. Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopouzdanja. 

Režija: Maja Zećo
Koreografija: Irma Unušić
Izvedba: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Oblikovatelji zvuka: Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Kostimografija: Selena Gazda
Scenografija: Selena Gazda, Irma Unušić, Maja Zećo
Produkcija: Umjetnička organizacija SHOOMA

Gdje su nestale čarapice? // 0-3

 • Scena Rogoz HNK u Varaždinu
 • Subota 6.10. u 10 i 11h

“Gdje su nestale čarapice?” doživljajno je kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Radi se o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti. 

Sve se događa na podu jer je pod odličan za razvoj motorike, prijateljska zona za tulumarenje s klincima i iskazivanje cirkuskih vještina mališana koji stasaju u rolajućem, puzajućem i čučećem stilu. Od dekice, lampica i čarapica, na toploj crvenoj podlozi, izvođači će za najmanje stvoriti doživljaj kazališta. 

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Izvođači i koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović
Produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Partneri na projektu: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Dvorana kulture “Joga u svakodnevnom životu”, Udruga za down sindrom – Rijeka 21, EPK Rijeka2020

GENERATOR AIR

 • Varaždin
 • 1. - 5.10.
Generator je međuregionalna suradnička platforma namijenjena razvoju suvremenih izvedbenih i plesnih praksi za mladu publiku. Partnerske organizacije dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Austrija, Italije i Srbije, a pridruženi partneri dolaze iz Njemačke, BiH i Makedonije. Djelovanje platforme usmjereno je na međukulturalnu suradnju, razmjenu i diseminaciju inovativnih te interaktivnih umjetničkih formi, kritičko preispitivanje i vrednovanje te teorijsko promišljanje umjetničkih sadržaja, edukaciju i mapiranje stanja u široj regiji. Partnerske organizacije u platformi svojim su višegodišnjim djelovanjem za mladu publiku osigurali znanja, vještine i kompetencije za razvoj cjelogodišnjeg plana aktivnosti koji uključuje nekoliko glavnih programskih linija: Moving labs, Teach & Reach Labs, BLab, Pitching Hub, Swop i Memory Lane. Navedene programske linije predstavljaju cjeloviti pristup razvoju mlade publike koji uključuje ne samo neposrednu suradnju s njima, već i ostale faktore koji utječu na njihov kulturno-umjetnički razvoj (odgojno-obrazovne institucije, sudionici umjetničke scene, roditelji i slično).

Muzej plesa // 4-10

 • Varaždin, potkrovlje Palače Herzer
 • Četvrtak 4.10. u 9:30 i 11h
 • Petak 5.10. 9:30 i 11h
 • Trajanje: 45 min

Djeca kroz igru dobivaju priliku naučiti različite koreografske elemente plesne izvedbe. Zajedno s dvoje izvođača, djeca istražuju nekoliko soba u potrazi za različitim impulsima koji ih potiču na ples i pokret.  

Kako se mijenja percpecija mog tijela kada preko slušalica dobivam upute za pokrete? Što radim kada je soba puna velikih predmeta koje mogu složiti u novu konstrukciju, zajedno s drugom djecom? Što su to plesne karaoke? 

Muzej plesa pruža stimulirajuće i interaktivno iskustvo. Djeca uče o vlastitom tijelu, što im daje slobodu kreativnog izražavanja s bezbroj mogućnosti. 

Kroz ples, zabavu i kreativnost, djeca isprobavaju različite sobe te instalacije, a svaka se bavi drugim aspektom plesa – kvaliteta pokreta, auditivni i vizualni faktori, osjetilno i dodirno iskustvo, kao i arhitektonski aspekt. 

Koncept: Dalija Aćin Thelander, Viktorija Ilioska, Kliment Poposki, Elena Risteska Razvoj projekta: Sanja Tropp Frühwald, Dejan Košćak Izvođači: Koraljka Begović, Andrea Hršak, Nastasja Štefanić Scenografija: Irena Bakić, Sonja Halapir Produkcija: VRUM performing arts collective

Tiger Lilies // 10+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Četvrtak 4.10. u 18h – PREMIJERA
 • Rijeka, HKD na Sušaku, Utorak 9.10. u 19h
 • Zagreb, Scena F22, Četvrtak 11.10. u 19h
 • Trajanje: 50 min

Šest žena, šest životnih dobi, šest priča. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelji? Jesu li one jedna te ista osoba? Što bih ja s devet godina pitala sebe od 40? Koje priče bih željela čuti od sebe kao starice?

“Tiger lilies” su istovremeno divlje i osjetljive. Mlade i stare. Nezaobilazne. Traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Tiger lilies zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju, preživljavanju i kako ostati “zauvijek mlad”.

Režija: Sanja Frühwald
Asistentica redateljice: Jasmin Steffl
Tekst: Sanja Frühwald
Dramaturgija: Till Frühwald
Glazba: Imre Lichtenberger Bozoki
Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Svjetlo: Mirza Kebo
Izvođačice: Emma Wiederhold (9), Milena Leeb (13), Gat Goodovitch (28), Adriana Cubides (42), Giordana Pascucci (57), Maria Farcher (80)
Producent: Dejan Košćak (VRUM), Fariba Mosleh (Dschungel Wien)
Produkcija: VRUM, Dschungel Wien
Koprodukcija: Kliker Festival
Podrška: Impulstanz festival

Skoči! // 3+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Srijeda 3.10. u 9:30 i 11:30 h

Tko to tamo skače – žaba, zec ili klokan? Ne, to su moja noge! One skaču na sve strane i ne  mogu stati. Moje srce skače puno sreće. Ali ponekad je i tiho, kada je tužno ili uzrujano. Tada lupim snažno nogom o podom i poželim sakriti se. Iznenada, netko dolazi! U paru je skakanje puno zabavnije!
Predstava “Skoči!” (orig. “Hüpfen”) inspirirana je dječjom knjigom “The Soul Bird” Michala Sunita koja je prevedena na 25 jezika, a govori posebnoj ptici koja živi u duši svakog čovjeka. Zaigrana plesna predstava Elde Matia Gallo i Gat Goodovitch puna je osjećaja i pokreta.

Autori i izvođači: Elda Matia Gallo, Gat Goodovitch 
Scenografija: Hannes Röbisch 
Kostimografija: Ulli Nö 
Dramaturgija: Corinne Eckenstein 
Foto i video: Rainer Berson 
Producent: Fariba Mosleh 
Produkcija: Dschungel Wien 

Zemlja je ipak ravna ploča // 8+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Utorak 2.10. u 10h
 • Trajanje: 50 min
Četiri protagonista predstave provode svoje dane uz vlastitu asistenticu Iris, čip koji u obliku leće nose na oku. Iris prepoznaje što rade, što trebaju što osjećaju. Zna kad su gladni i kad su umorni. Iris je uvijek online. Uz Iris okidaju selfieje i snimaju video blogove. No što se dogodi kada virus jednog dana sve obriše – videe, fotografije, postavke. Koliko su protagonisti ovisni o svojoj asistentici? Hoće li izgubiti odnos jedni s drugima i sa samima sobom? Predstava govori o digitalnoj transformaciji društva, pokušava definirati iluziju i stvarnost te potiče gledatelje na važnost formiranja vlastitog mišljenja.

Und die Erde ist doch eine Scheibe – Trailer from Raffaela Gras on Vimeo.

Autori i izvođači: Christina Aksoy, Waltraud Brauner, Raffaela Gras, Stefanie Sternig
Oblikovatelj zvuka: Peter Plos
Kostimografija: Sophie Baumgartner
Dramaturški savjetnik: Martina Rösler
Produkcija: Kollektiv Kunststoff

Patka, smrt i tulipan // 6-10

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Ponedjeljak 1.10. u 18h - PREMIJERA
 • Trajanje: 50 min
Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt je doživjela iskreno prijateljstvo i čari života. Ali jesen se bliži, tada će i Patka poći na svoje posljednje putovanje. Prema motivima dječje slikovnice “Patka, smrt i tulipan” Wolfa Erlbruchsa VRUM pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca.

Režija i koreografija: Sanja Frühwald, Till Frühwald
Dramatizacija: Maja Katić
Izvođači: Ana Mrak, Maja Katić, Petra Bokić
Grafika na sceni: Petra Bakić
Kostimografija: Žarka Krpan
Glazba: Damir Šimunović
Svjetlo: Marino Frankola
Asistent redatelja: Tim Hrvaćanin
Produkcija: HNK Varaždin

ContaKids // 2-5

 • Varaždin, HNK u Varaždinu, Nedjelja 30.09. u 17h
 • Zagreb, Plesni centar Tala, Subota 13.10. u 17h
 • Ana Kreitmeyer, certificirana voditeljica programa ContaKids
 • Trajanje: 60 min

ContaKids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Dijete razvija motoričke vještine, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu i na trenutak pažnju posvećuje sebi i svom tijelu. Ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!
ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču koordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Vježbe se nadograđuju te se naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se potiče i razvoj tjelesnog pamćenja te tjelesne inteligencije.