PRIRUČNIK I VJEŽBENICA

PRIRUČNIK I VJEŽBENICA

Seminar za djelatnike u odgojno-obrazovnim institucijama

Voditelj radionice: Tamara Curić

Broj polaznika: 50

Program seminara temeljenih na Vježbenici za pokret i ples zamišljen je kao niz edukativnih radionica namijenjenih odgajateljicama i odgajateljima koje provode osposobljeni stručnjaci s polja suvremene izvedbene umjetnosti i plesne pedagogije. Kreativno-edukativne radionice predstavljaju praktičnu nadogradnju teorijskih tekstova i primjera prikupljenih u Vježbenici. Kako bismo olakšali primjenu predloženih metodologija rada i praktičnih vježbi, osmišljen je niz seminara na kojima se korisnicima na konkretnim primjerima prezentira sadržaj i olakšava korištenje spomenute publikacije.

Namjera je programa približiti ples i pokret djeci te potaknuti kreativni razvoj kod djece te zanimanje za plesnu umjetnost. Time se otvaraju raznolike mogućnosti dopune programa u radu i igri s djecom, kako bi prostor igre postao prostor kreativnosti i ravnopravnosti. U Vježbenici je moguće pronaći grupe vježbi i primjera kroz čiju primjenu i kombinaciju pružamo djeci uvodno iskustvo o pokretu i plesu. Predložene vježbe mogu se usklađivati i kombinirati na različite predložene načine, čime se otvara (inter)aktivni process koji može inspirirati na kreativne tjelesne aktivnosti i dati nove ideje.

Svaka od tema obrađena je kroz različite praktične i kreativne zadatke koji slijede istu strukturu –upute za rad, naslovljene zadatke s ilustracijama i inspiracijama te objašnjenje.

Priručnik za predškolske ustanove – Kako upoznati djecu s kazalištem i kazalište s djecom? i njemu srodna Vježbenica za pokret i ples kreirani su na osnovi brojnih istraživanja kreativnih procesa, a s ciljem dugoročne primjene u suradnji s odgojiteljima. Primjena ovih materijala može značajno doprinijeti upoznavanju djece s kazalištem i plesom, motivirati kreativnost i zanimanje za ova područja, te razviti vještine korisne za psihofizički razvoj djece. Predviđeno je korištenje ovih materijala i pojedinačno i kombinirano:

Priručnik za predškolske ustanove – Kako upoznati djecu s kazalištem i kazalište s djecom? predlaže raznovrsne načine upoznavanja djece s kazalištem, a koncipiran je tako da posluži kao inspiracija i motivacija za razmišljanje, dijalog i stvaranje.

Vježbenica za pokret i ples predlaže upoznavanje s tijelom kao medijem, pruža uvid u osnove pokreta i plesa, razvija senzibilnost za nova iskustva te drukčije oblike komunikacije i izražavanja. Stvorena je s ciljem da približi ples i pokret odgojiteljima i djeci, motivira razvoj kreativnosti kod djece i poveća interes za ples i kazalište.

PRIRUČNIK

PRIRUČNIK su osmislili kazališni umjetnici i stručnjaci koji stvaraju za djecu sa željom da se podrže i osnaže stručnjaci koji rade u predškolskim ustanovama i koji su posrednici u prvim kontaktima djece s kazalištem. U priručniku su predložene aktivnosti koje doprinose senzibilizaciji odnosa djeteta prema kazališnoj i srodnim umjetnostima, što odgojiteljima može poslužiti kao inspiracija za nove oblike aktivnosti. Priručnik je podijeljen u cjeline u skladu s različitim oblicima aktivnosti. Prva cjelina odnosi se na posjet kazalištu, odnosno obilazak kazališne zgrade, i na upoznavanje djece s prostorima, mehanizmima i zanatima koji omogućavaju stvaranje predstava. Druga cjelina posvećena je odlasku na kazališnu  predstavu, odnosno načinima kako se djeca mogu pripremiti za iskustvo predstave i kako doživljene dojmove mogu međusobno razmijeniti ili primijeniti u novim aktivnostima. Treća cjelina odnosi se na procjenu učinaka pojedinih aktivnosti, na evaluaciju poduzetih postupaka i praćenje njihova odjeka. Na samom kraju istaknuli  smo prijedlog dinamike, uz sugestije kako predložene aktivnosti vremenski rasporediti i pravodobno planirati.

Tim okupljen oko projekta Generator planira uspostaviti partnerstva sa zainteresiranim kazalištima koja će otvoriti vrata za posjete s djecom izvan termina izvođenja predstava.

VJEŽBENICA

VJEŽBENICU za pokret i ples sastavila je grupa plesnih umjetnika i plesnih  pedagoga, namijenjena je odgajateljima i stručnjacima koji rade sa djecom od 3 do 6 godina starosti, a koja nemaju predznanja o (suvremenom) plesu u različitim obrazovno-odgojnim ustanovama.

Sadržaj vježbenice je bazičan i pristupačan. Može koristiti kao izvor inspiracije za svakodnevni rad i igru sa djecom. Kroz nju odgajatelje želimo upoznati s tijelom kao medijem, informirati i educirati o pokretu i plesu, senzibilizirati za nova iskustva, drugačije oblike komunikacije i izražaja. Namjera je približiti im ples i pokret kako bi oni približili ples i pokret djeci te potaknuti kreativni razvoj kod djece i zanimanje za plesnu umjetnost.

Koordinator ovog projekta na području Hrvatske je Plesni Centar TALA koji aktivnosti Generator projekta provodi u suradnji s Ministarstvom Kulture RH, MZOSom i suradničkom platformom  KLIKER, dok autorski tim uključuje: Larisu Navojec, Tamaru Curić, Sanju Tropp Frühwald, Petra Cvirna, Igora Korugu i Elenu Ristesku.

Leave a Reply

Otvorenje festivala - ROYA Quartet

 • Varaždin, HNK u Varaždinu
 • Ponedjeljak 1.10. u 19h
“… Uz obilje temperamenta, ali i suptilne dubine u lirskim trenutcima, sastav je napravio vrlo uvjerljive i zadivljujuće interpretacije koje su u više navrata pokrenule pljesak pun entuzijazma.” Tomaž Gržeta, Glasna
ROYA Quartet je glazbena skupina s izrazito multikulturnim identitetom, koju odlikuje raznolikost tradicije, iskustava, baštine i vrijednosti. Glazbenice je u sastav spojila ljubav prema klasičnom saksofonu i komornom muziciranju, s željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon na vrhunskoj razini, i to u jedinstvenom sastavu, kakav je ženski kvartet saksofona.

U svojim projektima odstupaju od ustaljenih puteva, u potrazi za drugačijim glazbenim žanrovima i formama izražavanja. Tako je nastao njihov godišnji događaj Ladies Night, na kome je kvartet do sada predstavio dva programa: Ladies go Tango, u suradnji s glazbenom skupinom Quatro por Tango i argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom, i Village Ladies, u suradnji s pjevačicom Zvezdanom Novaković i skladateljima iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Kvartet je snimio skladbe za autorske albume skladateljica Anne Marie Huszcza wydziviAnka, Nine Šenk Art i Zvezdane Novaković Slovena Voices.
Samostalnim koncertima su se predstavile na mnogobrojnim koncertima i festivalima u Francuskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Srbiji. Živahnim temperamentom i individualnom karizmom svih članica, ROYA osvaja srca šire publike.
 
 

Petra Horvat, sopran saksofon Weronika Partyka, alt saksofon Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon Jovana Joka, bariton saksofon

PROGRAM:
G. Lago – Ciudades; Addis Ababa, Sarajevo
M. Ferak Petrić – Wild Rose
I. Lunder – Zeleni Jure
G. Lago – Ciudades; Montevideo
A. Pizzolla – Cafe 1930
B. Papandopulo – “Šest krokija” 3. stavak

Zebre su u gradu // 0-99

 • Zagreb, site specific
 • Nedjelja 14.10. u 10h

“Zebre su u gradu” plesni je projekt koji se odvija na gradskim ulicama, a u čijem su središtu pješački prijelazi. Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojem nadograđuje staru funkciju i implementira novu vrijednost, odnosno pretvara ga u mjesto izvedbe, u urbanu pozornicu.  

Transponiranjem kazališne forme u urbani prostor postiže se razina dihotomije koja gradi ovu igru. I sam naziv projekta evocira dvojnost – urbanistički element zebre kao pješačkog prijelaza nasuprot onom životinjskom, odnosno prirodnom, divljem, nesputanom. Tako i ovaj projekt spaja suvremeno, tehnološko, urbano i statično s fizičkim, fluidnim, plesnim, senzibilnim. 

Iako prostor izvedbe postaje javan, zvučni prostor ostaje privatan, publici nepoznat, izostavljen. Na taj se način elementu javnog prostora dodaje element kulture kao javnog, ali i privatnog dobra, istovremeno se poigravajući pitanjem što se dogodi kada urbana oprema postane urbana opreka. 

Koncept i koreografija: Tamara Curić Izvođači: Andreja Hršk, Bojana Colarić, Ana Koruga, Mihaela Zdunić, Doroteja Sokolić, Nikola Curić, Damjan Vereš, Chareleene Tihave, Tamara Curić Produkcija: Plesni centar Tala

Misli u boji // 4-10

 • Zagreb, Scena F22
 • Petak 12.10. u 18h – PREMIJERA!

Predstava “Misli u boji” istražuje prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na okolinu, odnosno stvaralačku snagu. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, s uzajamnim poštovanjem i prihvaćanjem da smo svi različiti i takvi kakvi jesmo smo potpuno u redu. Prihvaćanjem razlika prihvaćamo sebe i otvaramo prostor k dijeljenju i stvaranju. 

Jezik predstave je jednostavan, razumljiv i najmanjem vrtićkom uzrastu, najvećim dijelom temelji se na pokretu, plesu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i druge mogućnosti pripovijedanja – govor i razgovor, glazbu i sviranje… Predstava je interaktivnog karaktera, što znači da djeca aktivno sudjeluju u predstavi od početka do kraja. 

Autori i izvođači: Tamara Curić i Tomislav Brezičevič
Koreografkinja: Tamara Curić
Izbor glazbe: Tomislav Brezičević
Produkcija: Plesni centar Tala

Astronauti // 4-8

 • Varaždin, potkrovlje palače Herzer
 • Subota 6.10. u 10 i 11h
 • Zagreb, Plesni centar Tala
 • Subota 13.10. u 10h

Predstava “Astronauti” interaktivna je plesno-dramska predstava za djecu. Publika zajedno s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. 

Beskonačnost te sve poznato i nepoznato o svemiru poslužilo je kao inspiracija za kreiranje ove predstave u kojoj djeca imaju slobodu istražiti, doživjeti i kreirati svoj autentičan pokret motiviran događajima u predstavi, a koji su istovremeno podržani uživo oblikovanim zvukom. Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopouzdanja. 

Režija: Maja Zećo
Koreografija: Irma Unušić
Izvedba: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Oblikovatelji zvuka: Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Kostimografija: Selena Gazda
Scenografija: Selena Gazda, Irma Unušić, Maja Zećo
Produkcija: Umjetnička organizacija SHOOMA

Gdje su nestale čarapice? // 0-3

 • Scena Rogoz HNK u Varaždinu
 • Subota 6.10. u 10 i 11h

“Gdje su nestale čarapice?” doživljajno je kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Radi se o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti. 

Sve se događa na podu jer je pod odličan za razvoj motorike, prijateljska zona za tulumarenje s klincima i iskazivanje cirkuskih vještina mališana koji stasaju u rolajućem, puzajućem i čučećem stilu. Od dekice, lampica i čarapica, na toploj crvenoj podlozi, izvođači će za najmanje stvoriti doživljaj kazališta. 

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Izvođači i koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović
Produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Partneri na projektu: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Dvorana kulture “Joga u svakodnevnom životu”, Udruga za down sindrom – Rijeka 21, EPK Rijeka2020

GENERATOR AIR

 • Varaždin
 • 1. - 5.10.
Generator je međuregionalna suradnička platforma namijenjena razvoju suvremenih izvedbenih i plesnih praksi za mladu publiku. Partnerske organizacije dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Austrija, Italije i Srbije, a pridruženi partneri dolaze iz Njemačke, BiH i Makedonije. Djelovanje platforme usmjereno je na međukulturalnu suradnju, razmjenu i diseminaciju inovativnih te interaktivnih umjetničkih formi, kritičko preispitivanje i vrednovanje te teorijsko promišljanje umjetničkih sadržaja, edukaciju i mapiranje stanja u široj regiji. Partnerske organizacije u platformi svojim su višegodišnjim djelovanjem za mladu publiku osigurali znanja, vještine i kompetencije za razvoj cjelogodišnjeg plana aktivnosti koji uključuje nekoliko glavnih programskih linija: Moving labs, Teach & Reach Labs, BLab, Pitching Hub, Swop i Memory Lane. Navedene programske linije predstavljaju cjeloviti pristup razvoju mlade publike koji uključuje ne samo neposrednu suradnju s njima, već i ostale faktore koji utječu na njihov kulturno-umjetnički razvoj (odgojno-obrazovne institucije, sudionici umjetničke scene, roditelji i slično).

Muzej plesa // 4-10

 • Varaždin, potkrovlje Palače Herzer
 • Četvrtak 4.10. u 9:30 i 11h
 • Petak 5.10. 9:30 i 11h
 • Trajanje: 45 min

Djeca kroz igru dobivaju priliku naučiti različite koreografske elemente plesne izvedbe. Zajedno s dvoje izvođača, djeca istražuju nekoliko soba u potrazi za različitim impulsima koji ih potiču na ples i pokret.  

Kako se mijenja percpecija mog tijela kada preko slušalica dobivam upute za pokrete? Što radim kada je soba puna velikih predmeta koje mogu složiti u novu konstrukciju, zajedno s drugom djecom? Što su to plesne karaoke? 

Muzej plesa pruža stimulirajuće i interaktivno iskustvo. Djeca uče o vlastitom tijelu, što im daje slobodu kreativnog izražavanja s bezbroj mogućnosti. 

Kroz ples, zabavu i kreativnost, djeca isprobavaju različite sobe te instalacije, a svaka se bavi drugim aspektom plesa – kvaliteta pokreta, auditivni i vizualni faktori, osjetilno i dodirno iskustvo, kao i arhitektonski aspekt. 

Koncept: Dalija Aćin Thelander, Viktorija Ilioska, Kliment Poposki, Elena Risteska Razvoj projekta: Sanja Tropp Frühwald, Dejan Košćak Izvođači: Koraljka Begović, Andrea Hršak, Nastasja Štefanić Scenografija: Irena Bakić, Sonja Halapir Produkcija: VRUM performing arts collective

Tiger Lilies // 10+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Četvrtak 4.10. u 18h – PREMIJERA
 • Rijeka, HKD na Sušaku, Utorak 9.10. u 19h
 • Zagreb, Scena F22, Četvrtak 11.10. u 19h
 • Trajanje: 50 min

Šest žena, šest životnih dobi, šest priča. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelji? Jesu li one jedna te ista osoba? Što bih ja s devet godina pitala sebe od 40? Koje priče bih željela čuti od sebe kao starice?

“Tiger lilies” su istovremeno divlje i osjetljive. Mlade i stare. Nezaobilazne. Traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Tiger lilies zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju, preživljavanju i kako ostati “zauvijek mlad”.

Režija: Sanja Frühwald
Asistentica redateljice: Jasmin Steffl
Tekst: Sanja Frühwald
Dramaturgija: Till Frühwald
Glazba: Imre Lichtenberger Bozoki
Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Svjetlo: Mirza Kebo
Izvođačice: Emma Wiederhold (9), Milena Leeb (13), Gat Goodovitch (28), Adriana Cubides (42), Giordana Pascucci (57), Maria Farcher (80)
Producent: Dejan Košćak (VRUM), Fariba Mosleh (Dschungel Wien)
Produkcija: VRUM, Dschungel Wien
Koprodukcija: Kliker Festival
Podrška: Impulstanz festival

Skoči! // 3+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Srijeda 3.10. u 9:30 i 11:30 h

Tko to tamo skače – žaba, zec ili klokan? Ne, to su moja noge! One skaču na sve strane i ne  mogu stati. Moje srce skače puno sreće. Ali ponekad je i tiho, kada je tužno ili uzrujano. Tada lupim snažno nogom o podom i poželim sakriti se. Iznenada, netko dolazi! U paru je skakanje puno zabavnije!
Predstava “Skoči!” (orig. “Hüpfen”) inspirirana je dječjom knjigom “The Soul Bird” Michala Sunita koja je prevedena na 25 jezika, a govori posebnoj ptici koja živi u duši svakog čovjeka. Zaigrana plesna predstava Elde Matia Gallo i Gat Goodovitch puna je osjećaja i pokreta.

Autori i izvođači: Elda Matia Gallo, Gat Goodovitch 
Scenografija: Hannes Röbisch 
Kostimografija: Ulli Nö 
Dramaturgija: Corinne Eckenstein 
Foto i video: Rainer Berson 
Producent: Fariba Mosleh 
Produkcija: Dschungel Wien 

Zemlja je ipak ravna ploča // 8+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Utorak 2.10. u 10h
 • Trajanje: 50 min
Četiri protagonista predstave provode svoje dane uz vlastitu asistenticu Iris, čip koji u obliku leće nose na oku. Iris prepoznaje što rade, što trebaju što osjećaju. Zna kad su gladni i kad su umorni. Iris je uvijek online. Uz Iris okidaju selfieje i snimaju video blogove. No što se dogodi kada virus jednog dana sve obriše – videe, fotografije, postavke. Koliko su protagonisti ovisni o svojoj asistentici? Hoće li izgubiti odnos jedni s drugima i sa samima sobom? Predstava govori o digitalnoj transformaciji društva, pokušava definirati iluziju i stvarnost te potiče gledatelje na važnost formiranja vlastitog mišljenja.

Und die Erde ist doch eine Scheibe – Trailer from Raffaela Gras on Vimeo.

Autori i izvođači: Christina Aksoy, Waltraud Brauner, Raffaela Gras, Stefanie Sternig
Oblikovatelj zvuka: Peter Plos
Kostimografija: Sophie Baumgartner
Dramaturški savjetnik: Martina Rösler
Produkcija: Kollektiv Kunststoff

Patka, smrt i tulipan // 6-10

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Ponedjeljak 1.10. u 18h - PREMIJERA
 • Trajanje: 50 min
Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt je doživjela iskreno prijateljstvo i čari života. Ali jesen se bliži, tada će i Patka poći na svoje posljednje putovanje. Prema motivima dječje slikovnice “Patka, smrt i tulipan” Wolfa Erlbruchsa VRUM pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca.

Režija i koreografija: Sanja Frühwald, Till Frühwald
Dramatizacija: Maja Katić
Izvođači: Ana Mrak, Maja Katić, Petra Bokić
Grafika na sceni: Petra Bakić
Kostimografija: Žarka Krpan
Glazba: Damir Šimunović
Svjetlo: Marino Frankola
Asistent redatelja: Tim Hrvaćanin
Produkcija: HNK Varaždin

ContaKids // 2-5

 • Varaždin, HNK u Varaždinu, Nedjelja 30.09. u 17h
 • Zagreb, Plesni centar Tala, Subota 13.10. u 17h
 • Ana Kreitmeyer, certificirana voditeljica programa ContaKids
 • Trajanje: 60 min

ContaKids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Dijete razvija motoričke vještine, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu i na trenutak pažnju posvećuje sebi i svom tijelu. Ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!
ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču koordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Vježbe se nadograđuju te se naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se potiče i razvoj tjelesnog pamćenja te tjelesne inteligencije.