Ako su vam djeca uživala u Parku kreative Špancirfesta, obožavat će Kliker festival – povedite ih!

Ako su vam djeca uživala u Parku kreative Špancirfesta, obožavat će Kliker festival – povedite ih!

Intervju sa Sanjom Tropp Frühwald, objavljen 18.09.2018. na portalu Varazdinski.hr

Park kreative Špancirfesta i Kliker festival su, u prvi mah, dva nepovezana događanja. Park kreative, zelena oaza smještena u parku iza katedrale, većini je mališana najdraže mjesto Špancirfesta. Niz kreativnih radionica, predstava, koncerata i događanja za bebe i djecu odvija se na prostoru dječjeg igrališta koje tijekom festivala postane veće i šarenije.
Kliker festival, koji se ove godine u Varaždinu održava od 1. do 6. listopada, je festival plesa, pokreta i igre čiji se programski sadržaj odvija u kazalištu, a namijenjen je također djeci i mladima.
Zajedničko im je, osim publike, što oboje stvara, osmišljava i realizira umjetnički kolektiv VRUM, na čelu sa Sanjom Tropp Frühwald, plesnom umjetnicom i pedagoginjom, umjetničkom ravnateljicom Kliker festivala, Parka kreative i Kliker platforme. Razgovarali smo s njom ususret trećem izdanju Kliker festivala.

Park kreative je sad već integralni dio Špancirfesta. Kako se razvio koncept i što ga čini posebnim?

Kad smo 2011. u suradnji sa Špancirfestom kreirali i izvodili Baja Buf, kao prvi hrvatski kazališni interaktivni program za bebe, shvatili smo da na festivalu nedostaje jedna oaza posvećena djeci. I tad ja postojao Vindiland, kao sportsko-rekreativna i zabavna zona za klince, a mi smo vidjeli prostor da im ponudimo kulturne, umjetničke i kreativne sadržaje.
Svi voditelji radionica u Parku kreative su akademski obrazovani umjetnici ili pedagozi koji se bave određenim formama koje prezentiraju te nam to daje garanciju kvalitete, a svi programi – kazališne i lutkarske predstave, filmske projekcije, kreativne i plesne radionice… sve ima naznaku izvrsnosti. Programi su interaktivni, djeca se mogu sama izraziti i sudjelovati u sadržajima koji su vrhunske kvalitete i odabir od najboljeg što se trenutno u Hrvatskoj djeci može ponuditi.

Park kreative je samo jedna od stvari koje kroz cijelu godinu sustavno razvijamo za mladu varaždinsku publiku i s njom. Konceptualno je povezan s Klikerom, oba sadržaja su vrlo zaigrana, ali ne na način da se umanjuje kvaliteta već da se kvalitetni kulturni programi prezentiraju na djeci, ali i njihovim roditeljima, prihvatljiv i zanimljiv način.

Kliker festival se ove godine održava od 1. do 6. listopada. Ovo je treće izdanje festivala, ali za one koji ne znaju, kakav je to festival i za koju publiku?

Kliker festival je jedinstven u Hrvatskoj i regiji jer je prvi festival posvećen plesu, pokretu i igri. On je kruna rada Kliker platforme, nacionalne platforme za razvoj plesne umjetnosti za mladu publiku i s njom, a dugoročna je ideja da stvara platformu za zajedničko promišljanje vremena u kojem živimo, načina na koji se djeca i njihova prava percipiraju te postavljanje pitanja o umjetnosti i društvu ovdje i sada. Kroz programe propitujemo razne teme i postavljamo pitanja, nekad hrabra i provokativna, ali uvijek primjerena uzrastu djece ili mladih ljudi kojima se obraća, kako bismo potaknuli nove impulse. Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da svako dijete ima pravo na kvalitetne i autentične kulturne sadržaje. Tako djeca postaju ravnopravni i educirani članovi društva, a publika se razvija i osnažuje.
Program prati interese svih dobnih skupina mladih, ali i svih od 0-99, te otvaramo kanale kroz koje se djeca mogu aktivno izraziti. Želimo da Kliker festival postane otvoreno mjesto za svu djecu koje će ih inspirirati i čiji će pozitivni utjecaji potrajati.

Kakav je program ovogodišnjeg Kliker festivala, kakve predstave očekuju publiku?

Kliker festival je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom, novim medijima… Nismo se strogo odredili prema jednoj formi, ali je fokus ipak na plesu i pokretu te smo po tome u Hrvatskoj jedinstveni.
Kliker festival se svake godine održava i u Zagrebu i u Rijeci, ali je program varaždinskog izdanja svake godine najbogatiji.  I dok, recimo, u Parku kreative radimo s pretežno domaćim ili regionalnim umjetnicima, Kliker je međunarodni festival i selektiramo najbolje dječje predstave iz zemlje i cijele Europe. Ove godine nam čak gostuje i jedna izraelsko-austrijska produkcija, predstava Skoči!.
Prvog dana festivala premijerno će se izvesti predstava nastala u koprodukciji Vruma i HNK u Varaždinu – Patka, smrt i tulipan, predstava koja pokušava pronaći način kako govoriti o pitanjima života i smrti koja neizbježno postavi svako dijete. Smrt je neizostavni dio života i na taj način smo ju pokušali i predstaviti, a predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina. Također, ova će predstava ostati na repertoaru HNK kao dio nastojanja da djeci pružimo sadržaje tijekom cijele godine.
Tiger Lilies, predstava koja će izvedbom u varaždinskom HNK premijerno biti izvedena u Hrvatskoj, bavi se pitanjem odrastanja i starenja, ali pokušavamo pronaći tajnu kako ostati vječno mlad. Međugeneracijski je to projekt koji će se svidjeti svima u dobi od 10 do 100 godina.
Muzej plesa, interaktivna predstava koju smo ove godine dodatno razradili i poboljšali, izvodit će se u potkrovlju palače Herzer, uz podršku GMV-a.
Zemlja je ipak ravna ploča, za uzrast djece starije od osam godina, bavi se ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama, a nominirana je za najbolju austrijsku dječju predstavu.
U Astronautima se mališani, zajedno s izvođačima, pripremaju na put u svemir. Nismo zaboravili ni našu najmlađu publiku – bebe, koje će zasigurno uživati u razigranoj i šarenoj doživljajnoj predstavi Gdje su nestale čarapice?.

Je li publika, varaždinska djeca i njihovi roditelji, prepoznala vrijednost programa i sadržaja koje nudite najmlađima? Također, kakva je suradnja s institucijama?

Imamo dobru suradnju s HNK u Varaždinu i dugoročnu viziju razvoja, a po tom pitanju surađujemo i s Gradom i sa Županijom. Želimo uspostaviti konstantu i pretvoriti Varaždin u centar kvalitetnih kulturnih sadržaja za djecu. Uspješno surađujemo i s gradskim vrtićima, a želimo poboljšati suradnje s osnovnim i srednjim školama iz cijele Varaždinske županije. Podržavamo odgajatelje i učitelje na način da njihovom svakodnevnom radu s djecom nudimo dodanu vrijednost i stoga smo mnoge programe stavili u jutarnje termine i namijenili ih organiziranim posjetama vrtićkih i školskih grupa te im omogućili niže cijene ulaznica.
Djeca uvijek odlično reagiraju na naše programe, uživaju u predstavama i igri. Zajednička nota svih predstava su pokret i ples, koji zadiru u područja života i bivanja u koja riječi ne mogu. Za mnoge je to prvo kazališno iskustvo koje se pamti zauvijek.

Početak Vašeg rada s mladima poklopio se s rođenjem Vašeg prvog sina, Jaše. Je li on bio inspiracija ili motivacija za rad s djecom?

Slučajno se poklopilo da sam gotovo neposredno nakon rođenja Jaše pozvana da kao umjetnica sudjelujem u odličnom velikom EU projektu Fresh Tracks Europe koji se bavi razvojem plesa za mladu publiku. Nakon Baja Bufa, tad smo režirali i predstavu Minimi u Kazalištu Dubrava, a ja sam shvatila da sam našla „svoju publiku“ i viši smisao u svom umjetničkom radu. Djeca su mnogo izazovnija publika, kod njih nema „muljanja“, iskreni su i odmah reagiraju, pozitivno ili negativno. Iako i dalje povremeno radimo predstave za odrasle, više me veseli rad za djecu i s djecom, osjećam se puno odgovornije i mislim da je preda mnom uvijek veliki izazov – da bi do publike doprijeli na pravi način moram točno znati što želim iskomunicirati i na koji način. Mnogo predstava radim sa svojim suprugom Tillom koji je glumac i oduvijek je radio u njemačkim i austrijskim kazalištima za djecu i mlade. Nakon Jaše, kojem je sad osam godina, dobili smo i Milu koja će upravo navršiti dvije godine. Mi smo kazališna obitelj, a Jaša i Mila su moji stručni savjetnici i kritičari, koji sudjeluju na probama i kažu što misle. Inspiriraju me i potiču i tako čine moj posao još ljepšim.

Festival počinje uskoro, je li sve spremno?

Sve je spremno, program je vani i svatko ga može pogledati na web stranici Kliker festivala (klikerfestival.com). Također, pratite nas i na Facebooku (https://www.facebook.com/events/486216225189809/) i Instagramu.
U potrazi smo za volonterima i zainteresirani se mogu javiti na production@vrum.hr. Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni HNK, a školske grupe neka se prijave mailom kako bi dobili popust na cijenu ulaznica.

Pozivam sve da dođu i uživaju u predstavama jer, iako jesu za djecu i mlade, uvijek u njima uživaju i roditelji, bake i djedovi. Vjerujem da će se i ove godine svi jako dobro zabaviti i ponijeti lijepe uspomene s Kliker festivala.

Leave a Reply

Otvorenje festivala - ROYA Quartet

 • Varaždin, HNK u Varaždinu
 • Ponedjeljak 1.10. u 19h
“… Uz obilje temperamenta, ali i suptilne dubine u lirskim trenutcima, sastav je napravio vrlo uvjerljive i zadivljujuće interpretacije koje su u više navrata pokrenule pljesak pun entuzijazma.” Tomaž Gržeta, Glasna
ROYA Quartet je glazbena skupina s izrazito multikulturnim identitetom, koju odlikuje raznolikost tradicije, iskustava, baštine i vrijednosti. Glazbenice je u sastav spojila ljubav prema klasičnom saksofonu i komornom muziciranju, s željom da široj publici predstave repertoar za klasični saksofon na vrhunskoj razini, i to u jedinstvenom sastavu, kakav je ženski kvartet saksofona.

U svojim projektima odstupaju od ustaljenih puteva, u potrazi za drugačijim glazbenim žanrovima i formama izražavanja. Tako je nastao njihov godišnji događaj Ladies Night, na kome je kvartet do sada predstavio dva programa: Ladies go Tango, u suradnji s glazbenom skupinom Quatro por Tango i argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom, i Village Ladies, u suradnji s pjevačicom Zvezdanom Novaković i skladateljima iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Kvartet je snimio skladbe za autorske albume skladateljica Anne Marie Huszcza wydziviAnka, Nine Šenk Art i Zvezdane Novaković Slovena Voices.
Samostalnim koncertima su se predstavile na mnogobrojnim koncertima i festivalima u Francuskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i Srbiji. Živahnim temperamentom i individualnom karizmom svih članica, ROYA osvaja srca šire publike.
 
 

Petra Horvat, sopran saksofon Weronika Partyka, alt saksofon Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon Jovana Joka, bariton saksofon

PROGRAM:
G. Lago – Ciudades; Addis Ababa, Sarajevo
M. Ferak Petrić – Wild Rose
I. Lunder – Zeleni Jure
G. Lago – Ciudades; Montevideo
A. Pizzolla – Cafe 1930
B. Papandopulo – “Šest krokija” 3. stavak

Zebre su u gradu // 0-99

 • Zagreb, site specific
 • Nedjelja 14.10. u 10h

“Zebre su u gradu” plesni je projekt koji se odvija na gradskim ulicama, a u čijem su središtu pješački prijelazi. Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojem nadograđuje staru funkciju i implementira novu vrijednost, odnosno pretvara ga u mjesto izvedbe, u urbanu pozornicu.  

Transponiranjem kazališne forme u urbani prostor postiže se razina dihotomije koja gradi ovu igru. I sam naziv projekta evocira dvojnost – urbanistički element zebre kao pješačkog prijelaza nasuprot onom životinjskom, odnosno prirodnom, divljem, nesputanom. Tako i ovaj projekt spaja suvremeno, tehnološko, urbano i statično s fizičkim, fluidnim, plesnim, senzibilnim. 

Iako prostor izvedbe postaje javan, zvučni prostor ostaje privatan, publici nepoznat, izostavljen. Na taj se način elementu javnog prostora dodaje element kulture kao javnog, ali i privatnog dobra, istovremeno se poigravajući pitanjem što se dogodi kada urbana oprema postane urbana opreka. 

Koncept i koreografija: Tamara Curić Izvođači: Andreja Hršk, Bojana Colarić, Ana Koruga, Mihaela Zdunić, Doroteja Sokolić, Nikola Curić, Damjan Vereš, Chareleene Tihave, Tamara Curić Produkcija: Plesni centar Tala

Misli u boji // 4-10

 • Zagreb, Scena F22
 • Petak 12.10. u 18h – PREMIJERA!

Predstava “Misli u boji” istražuje prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na okolinu, odnosno stvaralačku snagu. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, s uzajamnim poštovanjem i prihvaćanjem da smo svi različiti i takvi kakvi jesmo smo potpuno u redu. Prihvaćanjem razlika prihvaćamo sebe i otvaramo prostor k dijeljenju i stvaranju. 

Jezik predstave je jednostavan, razumljiv i najmanjem vrtićkom uzrastu, najvećim dijelom temelji se na pokretu, plesu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i druge mogućnosti pripovijedanja – govor i razgovor, glazbu i sviranje… Predstava je interaktivnog karaktera, što znači da djeca aktivno sudjeluju u predstavi od početka do kraja. 

Autori i izvođači: Tamara Curić i Tomislav Brezičevič
Koreografkinja: Tamara Curić
Izbor glazbe: Tomislav Brezičević
Produkcija: Plesni centar Tala

Astronauti // 4-8

 • Varaždin, potkrovlje palače Herzer
 • Subota 6.10. u 10 i 11h
 • Zagreb, Plesni centar Tala
 • Subota 13.10. u 10h

Predstava “Astronauti” interaktivna je plesno-dramska predstava za djecu. Publika zajedno s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. 

Beskonačnost te sve poznato i nepoznato o svemiru poslužilo je kao inspiracija za kreiranje ove predstave u kojoj djeca imaju slobodu istražiti, doživjeti i kreirati svoj autentičan pokret motiviran događajima u predstavi, a koji su istovremeno podržani uživo oblikovanim zvukom. Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopouzdanja. 

Režija: Maja Zećo
Koreografija: Irma Unušić
Izvedba: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Oblikovatelji zvuka: Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Kostimografija: Selena Gazda
Scenografija: Selena Gazda, Irma Unušić, Maja Zećo
Produkcija: Umjetnička organizacija SHOOMA

Gdje su nestale čarapice? // 0-3

 • Scena Rogoz HNK u Varaždinu
 • Subota 6.10. u 10 i 11h

“Gdje su nestale čarapice?” doživljajno je kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Radi se o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti. 

Sve se događa na podu jer je pod odličan za razvoj motorike, prijateljska zona za tulumarenje s klincima i iskazivanje cirkuskih vještina mališana koji stasaju u rolajućem, puzajućem i čučećem stilu. Od dekice, lampica i čarapica, na toploj crvenoj podlozi, izvođači će za najmanje stvoriti doživljaj kazališta. 

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Izvođači i koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović
Produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Partneri na projektu: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Dvorana kulture “Joga u svakodnevnom životu”, Udruga za down sindrom – Rijeka 21, EPK Rijeka2020

GENERATOR AIR

 • Varaždin
 • 1. - 5.10.
Generator je međuregionalna suradnička platforma namijenjena razvoju suvremenih izvedbenih i plesnih praksi za mladu publiku. Partnerske organizacije dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Austrija, Italije i Srbije, a pridruženi partneri dolaze iz Njemačke, BiH i Makedonije. Djelovanje platforme usmjereno je na međukulturalnu suradnju, razmjenu i diseminaciju inovativnih te interaktivnih umjetničkih formi, kritičko preispitivanje i vrednovanje te teorijsko promišljanje umjetničkih sadržaja, edukaciju i mapiranje stanja u široj regiji. Partnerske organizacije u platformi svojim su višegodišnjim djelovanjem za mladu publiku osigurali znanja, vještine i kompetencije za razvoj cjelogodišnjeg plana aktivnosti koji uključuje nekoliko glavnih programskih linija: Moving labs, Teach & Reach Labs, BLab, Pitching Hub, Swop i Memory Lane. Navedene programske linije predstavljaju cjeloviti pristup razvoju mlade publike koji uključuje ne samo neposrednu suradnju s njima, već i ostale faktore koji utječu na njihov kulturno-umjetnički razvoj (odgojno-obrazovne institucije, sudionici umjetničke scene, roditelji i slično).

Muzej plesa // 4-10

 • Varaždin, potkrovlje Palače Herzer
 • Četvrtak 4.10. u 9:30 i 11h
 • Petak 5.10. 9:30 i 11h
 • Trajanje: 45 min

Djeca kroz igru dobivaju priliku naučiti različite koreografske elemente plesne izvedbe. Zajedno s dvoje izvođača, djeca istražuju nekoliko soba u potrazi za različitim impulsima koji ih potiču na ples i pokret.  

Kako se mijenja percpecija mog tijela kada preko slušalica dobivam upute za pokrete? Što radim kada je soba puna velikih predmeta koje mogu složiti u novu konstrukciju, zajedno s drugom djecom? Što su to plesne karaoke? 

Muzej plesa pruža stimulirajuće i interaktivno iskustvo. Djeca uče o vlastitom tijelu, što im daje slobodu kreativnog izražavanja s bezbroj mogućnosti. 

Kroz ples, zabavu i kreativnost, djeca isprobavaju različite sobe te instalacije, a svaka se bavi drugim aspektom plesa – kvaliteta pokreta, auditivni i vizualni faktori, osjetilno i dodirno iskustvo, kao i arhitektonski aspekt. 

Koncept: Dalija Aćin Thelander, Viktorija Ilioska, Kliment Poposki, Elena Risteska Razvoj projekta: Sanja Tropp Frühwald, Dejan Košćak Izvođači: Koraljka Begović, Andrea Hršak, Nastasja Štefanić Scenografija: Irena Bakić, Sonja Halapir Produkcija: VRUM performing arts collective

Tiger Lilies // 10+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Četvrtak 4.10. u 18h – PREMIJERA
 • Rijeka, HKD na Sušaku, Utorak 9.10. u 19h
 • Zagreb, Scena F22, Četvrtak 11.10. u 19h
 • Trajanje: 50 min

Šest žena, šest životnih dobi, šest priča. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelji? Jesu li one jedna te ista osoba? Što bih ja s devet godina pitala sebe od 40? Koje priče bih željela čuti od sebe kao starice?

“Tiger lilies” su istovremeno divlje i osjetljive. Mlade i stare. Nezaobilazne. Traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Tiger lilies zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju, preživljavanju i kako ostati “zauvijek mlad”.

Režija: Sanja Frühwald
Asistentica redateljice: Jasmin Steffl
Tekst: Sanja Frühwald
Dramaturgija: Till Frühwald
Glazba: Imre Lichtenberger Bozoki
Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Svjetlo: Mirza Kebo
Izvođačice: Emma Wiederhold (9), Milena Leeb (13), Gat Goodovitch (28), Adriana Cubides (42), Giordana Pascucci (57), Maria Farcher (80)
Producent: Dejan Košćak (VRUM), Fariba Mosleh (Dschungel Wien)
Produkcija: VRUM, Dschungel Wien
Koprodukcija: Kliker Festival
Podrška: Impulstanz festival

Skoči! // 3+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Srijeda 3.10. u 9:30 i 11:30 h

Tko to tamo skače – žaba, zec ili klokan? Ne, to su moja noge! One skaču na sve strane i ne  mogu stati. Moje srce skače puno sreće. Ali ponekad je i tiho, kada je tužno ili uzrujano. Tada lupim snažno nogom o podom i poželim sakriti se. Iznenada, netko dolazi! U paru je skakanje puno zabavnije!
Predstava “Skoči!” (orig. “Hüpfen”) inspirirana je dječjom knjigom “The Soul Bird” Michala Sunita koja je prevedena na 25 jezika, a govori posebnoj ptici koja živi u duši svakog čovjeka. Zaigrana plesna predstava Elde Matia Gallo i Gat Goodovitch puna je osjećaja i pokreta.

Autori i izvođači: Elda Matia Gallo, Gat Goodovitch 
Scenografija: Hannes Röbisch 
Kostimografija: Ulli Nö 
Dramaturgija: Corinne Eckenstein 
Foto i video: Rainer Berson 
Producent: Fariba Mosleh 
Produkcija: Dschungel Wien 

Zemlja je ipak ravna ploča // 8+

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Utorak 2.10. u 10h
 • Trajanje: 50 min
Četiri protagonista predstave provode svoje dane uz vlastitu asistenticu Iris, čip koji u obliku leće nose na oku. Iris prepoznaje što rade, što trebaju što osjećaju. Zna kad su gladni i kad su umorni. Iris je uvijek online. Uz Iris okidaju selfieje i snimaju video blogove. No što se dogodi kada virus jednog dana sve obriše – videe, fotografije, postavke. Koliko su protagonisti ovisni o svojoj asistentici? Hoće li izgubiti odnos jedni s drugima i sa samima sobom? Predstava govori o digitalnoj transformaciji društva, pokušava definirati iluziju i stvarnost te potiče gledatelje na važnost formiranja vlastitog mišljenja.

Und die Erde ist doch eine Scheibe – Trailer from Raffaela Gras on Vimeo.

Autori i izvođači: Christina Aksoy, Waltraud Brauner, Raffaela Gras, Stefanie Sternig
Oblikovatelj zvuka: Peter Plos
Kostimografija: Sophie Baumgartner
Dramaturški savjetnik: Martina Rösler
Produkcija: Kollektiv Kunststoff

Patka, smrt i tulipan // 6-10

 • Varaždin, Velika scena HNK u Varaždinu, Ponedjeljak 1.10. u 18h - PREMIJERA
 • Trajanje: 50 min
Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt je doživjela iskreno prijateljstvo i čari života. Ali jesen se bliži, tada će i Patka poći na svoje posljednje putovanje. Prema motivima dječje slikovnice “Patka, smrt i tulipan” Wolfa Erlbruchsa VRUM pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca.

Režija i koreografija: Sanja Frühwald, Till Frühwald
Dramatizacija: Maja Katić
Izvođači: Ana Mrak, Maja Katić, Petra Bokić
Grafika na sceni: Petra Bakić
Kostimografija: Žarka Krpan
Glazba: Damir Šimunović
Svjetlo: Marino Frankola
Asistent redatelja: Tim Hrvaćanin
Produkcija: HNK Varaždin

ContaKids // 2-5

 • Varaždin, HNK u Varaždinu, Nedjelja 30.09. u 17h
 • Zagreb, Plesni centar Tala, Subota 13.10. u 17h
 • Ana Kreitmeyer, certificirana voditeljica programa ContaKids
 • Trajanje: 60 min

ContaKids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Dijete razvija motoričke vještine, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu i na trenutak pažnju posvećuje sebi i svom tijelu. Ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!
ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču koordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Vježbe se nadograđuju te se naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se potiče i razvoj tjelesnog pamćenja te tjelesne inteligencije.